Bender: Vi vill dra ner på hästägandet

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Han är en av landets största hästägare.

Men nu avslöjar Karl-Erik Bender för Trav365 att han vill dra ner på sitt hästägande.

– Vi tycker inte om travet som det är i dag och vill minska på antalet hästar, säger han.

Småbrukarsonen och förre lanthandelsägaren Karl-Erik Bender har alltid älskat utmaningar.

Bender har bland annat grundat företaget Benders Tak och Mark som har flera hundra anställda. Företaget har blivit känt även utanför Sveriges gränser och omsättningen hos företaget ligger på flera hundra miljoner kronor per år.

Älskar hästar

Karl-Erik Benders största intresse är hästar och trav. Den förre lanthandelsägaren storsatsar på travhästar och äger över 100 hästar.

– Det är jätteroligt. Jag har haft turen att få fram så fina hästar, säger han till Trav365.

Karl-Erik Benders satsande har gett resultat. Hästar som Alf Palema och Gidde Palema har varit i Benders ägo.

Vad är ditt bästa travminne?

– Det finns två. När Gidde Palema vann Elitloppet, och när Alf Palema vann Hambletonian. Det är två unika saker, som är svåra att upprepa. Det är det största man kan vinna. Båda loppen räknas som de största loppen i världen.

Hur blir man en framgångsrik hästägare?

– Mitt intresse har ju varit aveln hela tiden. Jag har försökt att läsa mig till det mesta inom aveln. Jag lärt mig en del. Jag har ett brinnande intresse för avel och jag försöker räkna ut vad som ska hända. Det gäller att ha egna uppfattningar. De flesta tar rygg på vad någon annan säger men jag försöker sortera undan så mycket som möjligt. Jag har ju kommit över en del bra hästar genom åren.

”Tycker inte om travet som det är i dag”

Men trots alla framgångar för Karl-Erik så avslöjar han nu att han kan tänka sig dra ner på hästägandet.

– Vi vill minska på hästägandet, vi tycker inte om travet som det är i dag. Att man inte kan göra något åt de utländska spelbolagen är inte bra. Utländska spelbolag har fått övertag. De gör att det är väldigt, väldigt många som slutar med trav. Det drabbar inte såna som mig, som kan ha det som hobby, men för bredden är det inte bra, säger Karl-Erik Bender till Trav365.