Tränaren upprörd – slutar i protest

Foto: KANAl75
TRAV

Travsportens kris skördar fler offer.

Nu har Kalmartränaren Mathias Blomqvist fått nog av travet. Lördagens start med Strong Boy D.E i V75 är tränarens sista.

– Varför ska jag hålla på med den här sporten, när man gör regler så att jag inte ska få vara med?

Kalmartränaren Mathias Blomqvist har blivit ett bekant ansikte på V75 efter stora framgångarna med stjärnan Strong Boy D.E de senaste två åren. Nu lägger tränaren ned hela sin verksamhet. Lördagens start med Strong Boy D.E blir Mathias Blomqvists sista.

– Det rådande klimatet i sporten gör att jag fått nog. Hela mentaliteten i travsporten har blivit så tråkig och jag är trött på att träffa besvikna människor. Jag kan inte alls förstå STC beslut den senaste tiden, de har förstört för mig.

Tränaren syftar bland annat på STC:s beslut minska tävlandet på Kalmartravet under vinterhalvåret.

– Man tar bort 17 fredagskvällar och ersätter det med 10-12 dagar med lunchtrav. Man bortser helt från folksporten och det fungerar inte. Lunchtrav är ett socialt fiasko och man tar bort hela glädjen för oss aktiva.

Ett annat skäl till Mathias Blomqvists beslut är STC:s nya regler om att amatörtränare inte får deläga fler än fem hästar.

– Jag äger mina hästar med mina vänner, men nu får jag inte göra det längre. Varför ska jag hålla på den här sporten, när man gör regler så att jag inte ska få vara med?

En bidragande orsak till beslutet är Mathias Blomqvist under en längre tid haft problem med ryggen.

– Jag hade nog pallat med ryggproblemen ett tag till om jag bara trivts med sporten. Men jag är en känslomänniska och jag känner ingen glädje kvar för det här.

I fredags tävlade Mathias Blomqvist på Kalmartravet för sista gången. Och tränaren fick avsluta på topp.

– Det var bara några inom den närmsta kretsen som visste om att jag skulle sluta. Men det var förstås väldigt skönt att få vinna mitt sista lopp i Kalmar med Feriosa.

”En hård häst”

På lördag är det dags för Mathias Blomqvist sista start i karriären, med ögonstenen Strong Boy D.E.

– Det hade varit enormt fint att få vinna på lördag. Det ser hårt ut, men Strong Boy D.E är en hård häst och kan mycket väl vinna loppet.

Mathias Blomqvist berättar att han kommer fortsätta inom hästsporten. Han har fått ett erbjudande om att sälja hästtillbehör och kommer ägna sig åt detta i framtiden. Vem som tar över Strong Boy D.E återstår att se.

– Mitt stora mål med Strong Boy D.E var att vinna Sweden Cup, nu får någon annan försöka. Det finns fler växlar i den här hästen, han blir bättre efter varje lopp och kan gå riktigt långt.

Jens Oscarsson/MiniMedia