Svanstedts jänkare – en bra jackpottspik?

TRAV

11 miljoner kronor i sexrättspotten.

En högintressant amerikan i den sista avdelningen.

Onsdagens V64-omgång på Solvalla kan bli en riktig höjdare.

Då förra veckans V64-rad var lättfunnen gick fyrarättspotten vidare till den här veckan. Det betyder att en ensam vinnare med sex rätt på onsdagskvällen kan bli elva miljoner kronor rikare.

Åke Svanstedt, som så sent som i onsdags blev tredje svenske kusk i historien att nå 5 000 segrar, kan vara värd att ta med i beräkningarna om storvinsten ska bärgas. Han gästar Solvalla med tre heta hästar och störst intresse tilldrar sig amerikaimporten Global Glide.

Den sexårige hingsten tillhörde toppen som unghäst i Nordamerika och slutade bland annat fyra i Hambletonian 2006. Året efter köptes han till Sverige för att verka i aveln, men då han där inte har fungerat så bra som man hoppats ska han nu göra comeback på tävlingsbanan.

– Han har tränats sen september och det känns som en riktigt bra häst. Det är en sympatisk individ som är pigg och träningsvillig. Men han har inte startat på två och ett halvt år så det är kanske mycket begärt att kräva seger direkt, säger Svanstedt, som inte är främmande för att Global Glide trots den långa tävlingsfrånvaron kan bli riktigt bra.

– Gidde Palema var ju borta i nästan två år innan han kom tillbaka så min erfarenhet av hästar som har fått pausa är ju god, säger Svanstedt och skrattar.

Att Global Glide ska matcha Svanstedts 27-faldige miljonären Gidde Palemas resultat är kanske väl mycket begärt, men i V64-6 kan Global Glide ge en fingervisning om vad som komma skall.

– Det är svårt att säga vad han kan när man inte kört honom i lopp, men jag tycker som sagt att han känns riktigt bra.

Två chanser till

Global Glide får sällskap av Power Nap (V64-1) och Hyacint Dag (V64-2) på resan från Skövde till Stockholm. Båda dessa kommer från seger och tillhör segerbuden igen.

– Power Nap var knäopererad innan han kom till oss och vi har legat lite lågt med honom då det varit hårda banor. Det är risk för hård bana igen men han känns i alla fall fin i träningen. Bakspår är ju inte så bra men jag tror att han kommer att göra ett bra lopp.

– Hyacint Dag verkar allt normalt med efter senast. Nu möter hon bara ston och lång distans passar henne bra. Hon kan öppna rätt så hygglig i volten och jag hoppas hamna bra till. Hon ska tävla utan skor igen. De andra två går med skor, berättar Svanstedt avslutningsvis.

Ola Johansson/Kanal75