Skadad i loppet – tvingades avlivas

Foto: KANAL75
TRAV

Den talangfulle travhästen Ior Q.C. är död.

Han skadade sig så svårt i den senaste starten att ägarparet valde att avliva honom.

– Jag vill minnas honom som en bra häst, inte som ett jävla paket i en box, säger Carl-Otto Görannsson som var delägare i hästen.

Ior Q.C. var en mycket talangfull häst som hade få övermän i sin klass de dagar han stod på fyra friska ben. Han vann bland annat på V75 men han hade ett stort problem – han var väldigt skör och var i stort sett mer skadad än frisk.

Den sista starten Ior Q.C. gjorde var på Jägersro den sjätte januari. Hästen gjorde då ett bra lopp och slutade tvåa. Men efter målgång märkte kusken Carl-Otto Göransson att allt inte stod rätt till.

– Han kändes ruggigt fin i loppet men efter mål blev han kraftigt halt och det visade sig att han hade drabbats av en gaffelbandsskada. Han började hänga på vänstertöm hundra meter innan mål och galopperade efter mål när han slappnade av. När jag sedan tog upp honom insåg jag att han var halt.

Efter loppet tog ägarparet hästen till veterinären.

– Det är inga positiva vibbar från veterinären. Som det känns nu har han gjort sin sista start i livet. Det är en häst som ligger mig varmt om hjärtat och vi får tänka på honom också. Det är vänster framben som spökar på honom och det är fjärde gången det går sönder. Jag får försöka rädda honom som gårdshäst nu, säger Carl-Otto Göransson till Trav365 några dagar efter Jägersroloppet.

Tänker på hästen

Men Ior Q.C. gick inte ens att rädda som gårdshäst. Skadan han ådrog sig var så illa att Carl-Otto och Frida Göransson valde att avliva honom.

– Man får lov att tänka på hästen, han mådde inte bra och hade ordentligt ont. Jag vill minnas honom som en bra häst, inte som ett jävla paket i en box. Han hade fruktansvärt ont och tappade massor av kilo.

Hur känns det här?

– Det är tungt. Jag har mist två av mina bästa hästar de senaste åtta månaderna. Det här skulle vara min reklamhäst och vi har kamperat ihop massor av gånger så det är väldigt tråkigt. Men man får som sagt tänka på hästen.

Har ni några nya stjärnor på gång i stallet?

– Vi har en fin treåring efter Enjoy Lavec i stallet, den kan bli bra, säger Carl-Otto Göransson till Trav365.

Ior Q.C. blev sju år.