”Min mamma hade gjort det bättre”

Foto: KANAL75
TRAV

Kari Lähdekorpi var upprörd efter Orsos förlust på V75.

Dock inte över hästens prestation.

– Det är så dåligt att Åby inte kan erbjuda en bättre bana. Och TV4:s reporter kom springande efter mig innan hästen ens var i mål, säger Lähdekorpi.

Orso föll tungt som omgångens största favorit på V75. Han fick en jobbig löpning och var femma i mål. Det var första förlusten i tränaren Kari Lähdekorpis regi. Nu tar han delvis själv på sig nederlaget, men riktar samtidigt kritik åt olika håll.

– Jag gjorde två misstag. Dels borde jag ha gett hästen ett banjobb eftersom han inte hade startat på ett tag. Sedan skulle vi aldrig ha tagit av honom skorna. Han fick inget fäste på Åbys dåliga bana, säger Kari Lähdekorpi.

”Skakade rejält i bakbenen efteråt”

Halmstadtränaren är inte nådig över kritiken mot Åbys underlag.

– Min mamma hade kunnat sköta banan bättre. Jag fattar inte varför de inte tar professionell hjälp för att kunna erbjuda en bra bana. Nu var den lös och kladdig och hästarna fick inget fäste. Orso stod och skakade rejält i bakbenen efter loppet. Han blev muskeltrött helt enkelt.

– Jag tycker att det är så jäkla dåligt av Åbytravet som är en storbana. Det fanns heller ingen tjäle i backen så de kan inte skylla på det.

Vägrade ställa upp för intervju

Själv lämnade Lähdekorpi Åbys stallbacke med en rivstart efter loppet. Han var rejält besviken över sin första förlust med megafavoriten. Lähdekorpi vägrade också att ställa upp för en intervju i TV4:s Vinnare V75. Reportern Åsa Elmroth fick nobben när hon ville ha Karis syn på loppet.

– Jag reagerade väldigt starkt över förlusten och var så besviken. Det värsta av allt var att TV4 kom springande innan Orso hade kommit i mål. Jag hörde Åsas steg bakom mig innan loppet ens var över, säger Kari.

– Varför kan de inte vänta några minuter innan de vill intervjua mig? Det var ju ändå inte direktsändning och väntar de bara fem minuter så är det hur lugnt som helst. Men ibland verkar de bara vara ute efter att provocera.

– En del tränare står i princip och "visslar över en förlust" och säger att hästen var dålig idag. Men jag fungerar inte så. Jag är så engagerad och målmedveten att jag blir rejält besviken.

Tillbaka till Orso igen. Med lite distans till loppet, vad säger du om hans insats?

– Först tyckte jag att han var dålig. Men nu när jag har tittat om på reprisen tycker jag faktiskt inte att det var så farligt. Han fick ett tungt lopp och höll farten till femteplatsen. I sista sväng trodde jag att han skulle bli 50 meter efter i mål. Nu var hästen bara ett par längder efter och med tanke på att han blev så muskeltrött är det inte mycket att säga om.

– Förklaringen kom som sagt efteråt när han stod och skakade i bakbenen. Nu går han ut i finalerna på Mantorp nästa lördag. Då blir det skor på och jag är inte orolig för formen. Han kommer att vara bättre med loppet i kroppen. Det blir skönt att slå lite ur underläge och vi får hoppas att Mantorp kan erbjuda en bättre bana, säger Kari Lähdekorpi.

Michael Carlsson/Kanal75