Så ska travet bli mer rättvist

Nybrink om catchdrivers som tar allt

TRAV

Det pratas om elitisering.

Travet i Sverige handlar om en liten klick som tar allt.

De andra står vid bankanten och deppar.

Nu vill nya sportchefen vingklippa de bästa.

Ni har säkert också märkt det. På Solvalla är det som tydligast. Några få stora sopar rent. Vecka efter vecka är det samma sak. Stig H Johansson, Timo Nurmos, Kari Lähdekorpi, Roger Walmann, Olle Goop … De delar på kakan medan landets övriga 390 travtränare står i farstun och slickar sig hungrigt om munnen. Deras munnar förblir omättade.

Inte nog med det. Det är samma kuskar som kör storfräsarnas hästar varenda dag. Björn Goop, Erik Adielsson, Örjan Kihlström, Jorma Kontio och Johnny Takter. Catchdrivers hela högen. Grymt vassa, överlägsna med sin enorma rutin.

Eller är de det? Ibland undrar jag om det mest beror på att de kör alla bra hästar.

Då satt jag och nickade

Travsporten har fått en ny sportchef. Åbys Per Wetterholm ska ta över och har redan börjat prata. I söndags var han i travstudion i TV4 och berättade om sina planer. Han förklarade att han inte gillar ”elitiseringen” inom travet och att han tänker sätta stopp för den – om han bara tillåts.

– Vi får inte glömma att travet är en sport som ska locka publik. Det är inte spännande att se samma gubbar vinna allt varje dag. Då tröttnar man, sa Wetterholm och jag satt hemma i soffan och nickade.

Kontroversiella idéer

Men Wetterholm vägrade gå in på detaljer. Han visste inte ens om han skulle få gehör för sina kontroversiella idéer. Eftersom jag skriver först och tänker sen kan jag avslöja lite mer. Okej, nu gissar jag – men det borde ligga nära sanningen. Det här är vad Wetterholm har i pipan, tror jag:

Max en häst från varje stall i V75- och V64-loppen. På så sätt slipper vi snack om stallkörning och tvingar hästägarna att välja andra tränare. Sporten breddas. I V65- loppen kan vi kanske stå ut med två hästar från samma stall.

? En catchdriver måste vara kontrakterad till ETT proffsstall. Sen kör han enbart lopp för sin tränare, punkt slut. Inte byta lag. Aja baja. Det här innebär, till exempel, att Björn Goop får välja om han vill köra för pappa Olle eller för Timo Nurmos och att Örjan Kihlström måste välja mellan Walmann och Hultman. Erik Adielsson är den som ligger närmast det just nu, han är Stig H:s kusk.

?Om stallet har två eller flera hästar i samma lopp är det lärlingar som ska köra ”tvåan” och ”trean”. Så får vi fram nya stjärnor!

Eller hur Wetterholm? Huvudet på spiken? Jaja, du kan ju fila på det lite.

FAKTA

Veckans tips

1. 5 Spitfire Laday (Solvalla, V64-1)

Två lopp i kroppen. Toppform nu? Rysare!

2. 5 Carpaccio (Solvalla, V64-5)

Fast med rubbet senast. Sänker allt? Drag.

3. 13 Wind Velocity (Solvalla, V64-2)

Mycket bra förra året. Comeback. Fin chans.

ARTIKELN HANDLAR OM