Talangen skadad – Svanstedt stryker

Follow Me Ås råkat ut för en ny skada

TRAV

Åke Svanstedt har börjat det nya året strålande.

Men i veckan kom två bakslag för Axevallatränaren.

– Follow Me Ås är tyvärr skadad. Och Torvald Palema har blivit sparkad i hagen, säger Svanstedt.

Foto: ALN

Därmed kommer en av V75-omgångens stora favoriter att bli struken. Follow Me Ås har varit skadedrabbad en längre tid. Tvååringsstjärnan har haft en spricka i hovbenet men gjorde nyligen comeback. Hon hade en till synes perfekt uppgift i V75 på Mantorp och var klar favorit. Nu har jättetalangen råkat ut för en ny skada.

– Hon är tjock och svullen i ett ben. Vi befarar att det rör sig om en ny hovbensfraktur. Veterinären ska undersöka henne under fredagen men det blir ingen start på V75.

– Det är inte samma skada som tidigare utan det sitter i det andra benet. Det känns såklart jäkligt trist, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Ingen fara med Torvald

För en dryg vecka sedan kvalade en av stall Svanstedts stora stjärnor. Det var Torvald Palema som såg lysande ut och Svanstedt var närmast lyrisk efteråt. De senaste dagarna har det dock inte varit lika muntra miner i stallet.

– Hästen har gjort sig lite illa i ett ben och förmodligen blivit sparkad i hagen. Han var lite tjock i benet till en början men nu ser det klart bättre ut. Det verkar inte vara någon fara och planen att göra comeback den 19 mars på Åby kvarstår.

– Man blir alltid lite rädd när sådant här händer och speciellt med Torvald som har varit skadad länge och nu varit så fin i uppträningen. Så bra som hästen kändes i kvalet har jag aldrig känt honom. Det första stora målet är Olympiatravet och vi provar nog att starta i uttagningsloppet på Jägersro den 28 mars, säger Svanstedt.

Heta V75-chanser

De första två månaderna av året har varit riktigt bra för stallet. Jämfört med samma period i fjol så har siffrorna ökat med över två miljoner kronor i insprungna pengar. Svanstedts hästar närmar sig fyra miljoner intjänat och mer kan det bli i lördagens V75-finaler. Trots att Follow Me Ås är struken har han ett par intressanta chanser kvar.

Vem är bästa V75-chansen?

– Jag tycker inte att jag har någon toppchans. Men både Teaser Elegance (V75-6) och Cash Winning Vita (V75-7) kan räcka med lite tur. Det är alltid stenhårt i finaler men båda två är i jättefin form. Teaser Elegance var överraskande bra vid segern senast och kan vara ännu lite vassare nu. Dessutom ska han tävla barfota runt om vilket är ett klart plus.

– Cash Winning Vita var mycket duktig som kunde vinna från ”dödens” senast. Nu möter han Orso som väl kanske blir svår att slå. Men får vi ett bra lopp är min inte chanslös. Han går med skor som vanligt och är klart bäst på den balansen.

Något mer att beakta på V75?

– Jag har mer feeling för Going Southwind (V75-4) den här veckan än jag hade i lördags. Då var han inte märkvärdig från ledningen men missgynnades kraftigt av den tunga banan. Dessutom var den långa distansen för lång vilket jag befarade på förhand. Nu är det bättre distans och på en fin bana tycker jag att han ska räknas. Får han ledningen kommer jag att köra där, säger Åke Svanstedt till Trav365.