Adielsson –  stjärna på is

Superkusken tävlar i Åre – på is

Foto: kanal75
TRAV

Istravet i Åre lockar storpublik så som kuskelit och i morgon är det dags igen.

Erik Adielsson hyllar tävlingen:

– Det är absolut en av höjdpunkterna på året, säger stjärnkusken.

Erik Adielsson har tävlat på Åres istrav flera gånger tidigare och tvekade inte att tacka ja, när evenemanget nu är tillbaka efter ett uppehåll förra året.

– Det är absolut en av årets höjdpunkter. Det finns inte så mycket pengar att tjäna utan man är med för att det är så roligt, säger Erik Adielsson som bara har gott att säga om tävlingarna:

– Det är lite "back to basics" att tävla på sjön. Och stämningen är alltid jättebra med mycket folk.

Storpublik

Redan på 1920-talet arrangerade man trav på Åresjön och när eldsjälen Pocke Nilsson drog igång istravet igen 2002 var succén ett faktum. Varje år lockas en storpublik för att se kuskeliten tävla på is.

– Jag tycker att det är roligt när mindre byar ordnar större evenemang och hela bygden lever upp. Åre är en mysig by med avslappnad stämning och jag har många kompisar där. Sedan är det en bra ingångsport till travet för många människor som inte varit på trav tidigare, säger Erik Adielsson.

I år ska tre varmblodslopp och ett kallblodslopp köras på isen. Loppen går att spela på via spelkassor på isen, alla atg-ombud och på atg.se. Arrangörerna har plogat upp en 1 000 meters bana på sjön. Banans kurvor är inte doserade och av naturliga skäl är inte banan helt jämn.

– Att banan saknar dosering och inte är helt jämn är viktigt att ta hänsyn till. Det gäller att köra för fullt vid rätt tillfälle med hästarna, säger Erik som brukar syna banan noga före tävlingarna.

Avbrott

Erik Adielsson som är en av Sveriges mest arbetande catchdrivers gillar avbrottet i vardagen.

– I V75-tävlingar handlar det om otroligt små marginaler. Det är nästan som att du kör en Formel 1 bil och mycket handlar om finkänsla. På istravet är det mer marginal och loppen avgörs inte alltid med en nos eller huvud, säger han och fortsätter:

– Det är skoj att köra häst på ett naturligt sätt och här får man hjälpa hästarna lite mer än vanligt.

Eliten

Som vanligt är delar av svenska kuskeliten på plats. Förutom Erik Adielsson tävlar bland annat Thomas Uhrberg, Peter Ingves och Daniel Olsson om championtiteln på Åre istrav.

– Jag kör i alla fyra lopp och det är så klart gynnsamt om man ska vinna tävlingen, säger Erik som tidigare tagit hem två championtitlar.

Årets istrav drar igång på fredagen klockan 15 med tävlingstart en timme senare. Trav 365 kommer att direktbevaka folkfesten på plats.

Jens Oscarsson, Minimedia