Daniel Olsson jagar championtitel på is

TRAV

Det är upplagt för folkfest på Åresjön i dag med kuskelit och stjärnor på is-deltagare.

Arrangörerna med Pocke Nilsson i spetsen räknar med att det blir minst 2 000 åskådare vid sjön.

Från kuskeliten är Erik Adielsson, Daniel Olsson, Thomas Uhrberg och Peter Ingves på plats.

Foto: KANAL75
Daniel Olsson.

Fyra lopp ska avverkas på en timme med start klockan 16. Isen på sjön är cirka 60 centimeter tjock och banan ser fin ut. Det blåser en del och temperaturen ligger runt en minusgrad.

Kurvorna är inte doserade men blev nyligen sandade. Det gäller för kuskarna att köra fort på raksträckorna och försiktigt i kurvorna. Att hitta spetsvinnare kan vara guldvärt för spelarna, eftersom ledande häst inför upploppet har stor fördel på banan.

2001 drog Pocke Nilsson igång istravet på Åresjön och man har kört vid sju tillfällen under åren. En som varit med varje gång är Daniel Olsson, som tagit hem totalt tre championtitlar.

– Det är väldigt kul att köra här och istravet är ett roligt inslag i vardagen. Det är tävlingar med helt andra villkor och loppen blir väldigt annorlunda, säger Daniel Olsson till Trav365:s reporter på plats i Åre.

– Jag får försöka hitta en bra position i starten där mycket avgörs. Sedan gäller det att ha tätkänning när man kommer in på upploppet eftersom att det är oerhört svårt att avancera i kurvorna.

Att förutspå chanserna inför trav på is med okända hästar är inte det lättaste.

– Vissa hästar som har svårt att hävda sig på grusbanor kan ha bra teknik på isbanan och klara kurvorna fint. Och så kan det bli tvärtom.

I kallblodsblodet kör kusken Hara Karies, som på hundra starter har noll segrar. Men Daniel Olsson har inte gett upp på förhand.

– Förhoppningarna har stigit kraftigt efter att jag tipsat mina konkurrenter om barfotabalans, säger Daniel Olsson.

Jens Oscarsson/Minimedia