”Ingen kan svara Opalen”

Nils Enqvist om söndagens Grand Criterium de Vitesse

Foto: KANAL75
Nils Enqvist tror på sin stjärna Opal Viking.
TRAV

Vintermeetinget i Paris är över.

På söndag börjar sprintersäsongen med Grand Criterium de Vitesse på franska solkusten.

Opal Viking och Camilla Highness är svenskarna som ska försöka rubba den franska hegemonin i trav-Europa.

Det franska laget med Meaulnes du Corta i spetsen sopade rent under vintern på Vincennes. Men nu är det dags för travets årliga vårtecken, Frankrikes största sprinterlopp i Cagnes-sur-Mer.

Motsvarande en dryg miljon kronor väntar vinnaren och två svenska nioåringar tar upp kampen med det urstarka hemmalaget.

Störst hopp knyts förstås till Opal Viking som vann loppet i fjol. Då saknades de största franska essen, i år är de samlade.

– Visst är loppet i år tuffare på pappret, men jag tycker ändå att det är mycket som talar för oss, säger hästens tränare Nils Enqvist och utvecklar:

– Det finns ingen som kan svara Opalen från början och väl i ledningen ska det mycket till om vi släpper nu när det är kort distans. Meaulnes du Corta är Europas bästa häst, visst, men vi har aldrig haft bättre förutsättningar att slå honom än nu.

Opal Viking, som var Sveriges i särklass vinstrikaste travare i fjol och med nästan åtta miljoner kronor intjänat, har laddat inför loppet genom avelsarbete på ett stuteri utanför Milano.

– Han har avlat för fullt och allting går jättebra. Hittills har han fått 35 bokade ston, men jag tror vi spräckt 50 om två veckor. Att det skulle påverka formen negativt är jag inte ett dugg orolig för, vi hade samma upplägg i fjol och hästen stormtrivs.

Camilla fräschare än någonsin

Avelsboxen är också den normala platsen för ett nioårigt sto. Men Camilla Highness är inte som alla andra och verkar bara bli bättre för varje säsong.

– Ja, det är en fantastisk häst. Hennes kullkamrater som hon sprang mot i årgångsloppen har väl alla fått mellan ett och tre föl det här laget, men Camilla är fräschare än någonsin och lika glad och positiv som alltid, säger tränaren Petri Puro.

Precis som Opal Viking har Camilla Highness tjänat stora delar av sin prissumma på nästan tio miljoner kronor utanför Sveriges gränser och verkar trivas ypperligt med att vara på resande fot.

– Det gör hon verkligen. Hon åkte i onsdags och har övernattat i München. Det här blir spännande även om jag i första hand ser det som en rolig resa för ägarna. Cagnes-sur-Mer är en av världens vackraste travbanor alldeles vid havet och det här loppet brukar vara ett fantastiskt sätt att möta våren på.

Spårlottningen utföll till Camilla Highness fördel som drog bricka två bakom bilen.

– Det är perfekt. Jag tror hon behöver något lopp till i kroppen för att vara på helt topp, men härifrån kan hon få en perfekt resa och det långa upploppet gynnar henne så bland de fem främsta är vi nog, säger Puro.

Årets snabbaste segertid?

Ytterligare ett "halvsvenskt" ekipage finns i Lönshults Danne/Johanna Lindqvist. Häst, kusk och tränare Anders Lindqvist är alla födda i Sverige, men sedan många år verksamma i Frankrike. Danne bröt i sin senaste start en lång svit utan segrar och ser ut att gå en ny vår till mötes tioåring.

Förutom vinterns dominant Meaulnes du Corta består det franska laget av dubble Prix d'Amerique-vinnaren Offshore Dream samt spännande femåringen Igor Font som tar sitt första riktiga nappatag med den äldre eliten.

Banan i Cagnes-sur-Mer är 1 309 meter med ett av Europas längsta upplopp och Criterium de Vitesse har två gånger vunnits på tider under drömgränsen 1.10,0. Med söndagens startfält finns alla förutsättningar för en riktig fartfest och den snabbaste tiden i världen i år.

FAKTA

Startlista Grand Criterium de Vitesse

1 609 meter autostart

Häst - kusk (tränare)

1. Offshore Dream - Sebastien Ernault (Pierre Levesque)

2. Camilla Highness - Peter Ingves (Petri Puro)

3. Lönshults Danne - Johanna Lindqvist (Anders Lindqvist)

4. Igor Font - Jean Michel Bazire (Fabrice Souloy)

5. Ghibellino - Joseph Verbeeck (Eric Bondo)

6. Meaulnes du Corta - Pierre Levesque

7. Opal Viking - Jorma Kontio (Nils Enqvist)

8. Marine du Hauzey - Florence Lecellier

9. Libeccio Grif - Marco Smorgon

10. Fabrice Axe - Tony le Beller (Franck Boismartel)

Robin Johansson/KANAL75