Oscarssons stjärna redo för årsdebut

TRAV

Han är familjehäst och stallets stora stjärna.

På söndagen gör Dig For Dollars årsdebut i V65 på Örebrotravet i jakt på att gräva nya framgångar.

– Mina förhoppningar är att han växer in i eliten i år, säger tränaren Jim Oscarsson.

Foto: KANAL75
Dig For Dollars gör årsdebut under söndagen.

Med drygt 3,4 miljoner kronor på kontot är Dig For Dollars den häst som har tjänat överlägset mest pengar i Jim Oscarssons stall. En häst som är väldigt speciell för Jim.

– Han har betytt otroligt mycket för mig eftersom han har varit med från start då vi har fött upp honom själva. Det är han som är vårt ansikte utåt både ekonomiskt och pr-mässigt.

Efter ett godkänt fjolår med sju segrar på tjugo starter är Dig For Dollars nu redo för årsdebut på söndagen i Örebro.

– Han är bra i ordning och jag är nöjd med hur han känns. Det som oroar mig inför årsdebuten är att han har floppat förr just när det har varit årsdebut. Därför ligger jag lite lågt och det kommer att bli ett lite snällare upplägg, men han är inte helt borta.

I årsdebuten väntar ett vanligt V65-lopp men Jim Oscarsson har större planer för sin stjärna.

– Mina förhoppningar är att han växer in i eliten i år. Sedan kan det bli så att vi gör någon start i USA med honom, det är inte omöjligt, men först måste han duga bra här hemma.

"Något man inte glömmer"

För några år sedan startade Jim Oscarsson sin Ironmaid Volo i världens största tvååringslopp för ston, Merrie Annabelle, där det nästan blev full pott. En andraplats och drygt en miljon kronor i prispengar blev resultatet den gången.

– Det var fantastiskt inspirerande och roligt att få prova på att göra sådana grejer. Det var riktigt bra med folk och många skandinaver var med. Det var lite extra då det var första gången jag var med och för mig kändes det som en elitloppskänsla. Det var en upplevelse och något man inte glömmer i första taget.

Tillsammans med brodern Kenneth Oscarsson bedriver Sundbyholmstränaren även en rörelse i USA och i höstas ropade han in tre unghästar i Lexington; King Of The Moor, Johnny V. och Beach Access. Nu håller hästarna på för fullt för att förbereda sig inför sin första tävlingssäsong.

–Jag var där för ett tag sedan och alla tre kändes otroligt fina. King Of The Moor är en jävla talang, man sitter bara och kollar klockan utan att köra på honom. Johnny V. är rätt likvärdig med King Of The Moor och båda ska ut i Peter Haugthon Memorial. De kommer nog till start i början av sommaren. Beach Access är stor och klumpig så vi har kastrerat honom. Han är lite senare av sig och kommer kanske att starta i höst.

Fyra till start på Örebro

Om Dig For Dollars prövar lyckan att gräva guld i USA återstår att se. Först och främst ska han klara av årsdebuten på söndagen i Örebro där Jim Oscarsson startar tre hästar till, en inom V65-spelet och två utanför.

– Alvena Ombella (V65-3) är upp och ner i prestationerna. Hon har mycket inombords men är lite mer fjantig av sig. Spåret ska inte vara några problem men det är några bra hästar emot och jag är nöjd om hon är trea-fyra. Hon går med skor runt om.

– C.My Surprise (lopp 2) var rätt bra i debuten men är lite knepig. Nu har han ett hyfsat läge och det kan bli en fin slant. Han går med skor runt om.

– Amarone Brodda (lopp 11) har lite problem med sitt humör. Hon tränar väldigt bra vissa perioder och farten finns där men hon har svårt att hitta formen. Distans och läge är perfekt och sköter hon sig så ska hon kunna vara med där framme. Hon går barfota runt om.

Markus Jalsborn/KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM