Inget flygplan - inget Elitlopp

TRAV

Bäst på långt.

Bäst på kort.

Inte sedan Varennes tid har Europa haft en sådan tydlig trav-kejsare.

Meaulnes du Corta mosade sina konkurrenter i Grand Criterium de Vitesse.

Våren hade hittat till den franska rivieran när årets första stora sprinterlopp avgjordes på Cagnes-sur-Mer. Men vare sig det handlar om bister vinter och styrkeprov på Vincennes eller 19 grader och sprint på solkusten så heter Frankrikes och därmed Europas bästa travare Meaulnes du Corta - hästen som på kort tid vunnit Frankrikes största stayerlopp, Prix d'Amerique, medeldistanslopp, Prix de France, samt nu det största loppet över kort distans.

- Han är överlägsen, så är det, suckade Jorma Kontio sedan han ännu en gång fått se sig besegrad bakom Opal Viking.

Loppet fick en programenlig start när det svenska hoppet - som var titelförsvarare - dök till ledningen från spår sju bakom bilen. Pierre Levesque valde att ta det lugnt bakom storfavoriten, men anslöt snart på utsidan.

Tempot var relativt lågt, men redan i slutsvängen syntes att Meaulnes du Corta enkelt skulle sätta klorna i Opal Viking och den franske stridsvagnen gick undan på relativt enkla 1.11,2/1 609 meter.

– Jag tog det lugnt från början, sedan litade jag på min häst. Det fanns ingen anledning att köra för något rekord idag och han var inte speciellt trött i mål, förklarade Levesque som också verkar ha tagit över rollen som den stora fixstjärnan på humansidan inom fransk travsport. Ett tecken på det var i alla fall att han omhuldades av människor och fick skriva autografer varje gång han tog sig från banan ner i omklädningsrummet. Något den franske gentlemannen gjorde med en leende på läpparna.

Ingen flygplan - inget Elitlopp

Att Pierre Levesque ska få skriva autografer på Solvalla sista helgen i maj är däremot tveksamt.

Tränaren gjorde klart att ska någon start i Elitloppet bli aktuell så måste Solvalla ordna med ett direktflyg. En bussresa skulle dels slita på hästens krafter, dels hindra honom från att utföra sitt avelsarbete under en för lång period. Och något sådant har inte sportchef Mattias Stenby - som givetvis var på plats för att kika på tänkbara elitloppskandidater - tillgängligt för tillfället.

– Det kostar en miljon kronor, då skulle vi få med tio franska hästar. Men tyvärr har vi inte de pengarna nu, det krävs att någon hjälper oss med sponsring, suckade Stenby som annars såg en annan tänkbar deltagare i tvåan Igor Font.

Femåringen öppnade snabbt, släppte till Opal Viking och var den ende som kunde närma sig Mealnes du Corta något över upploppet.

Trea blev vinnarens stallkamrat Offshore Dream efter en fin resa som tvåa i andraspår.

– Han borde ha varit tvåa, formen är inte på topp, tyckte Pierre Levesque.

Missbedömt formen

Svenskarna då? Ja, Opal Viking hade inte någon av sina bättre dagar och föll tillbaka till femteplatsen.

– Det var inte samma tryck i honom som vanligt. Jag kände tidigt att vi inte skulle ha någon chans mot Meaulnes du Corta, sade Jorma Kontio.

Tränare Nils Enqvist tog snabbt på sig debaclet själv.

– Idag måste jag för första gången erkänna att det var tränarens fel helt och hållet. Som loppet blev kört borde han ha vunnit lätt, men jag hade missbedömt formen. Eftersom han känts så fin trodde jag det räckte med en veckas rejäl träning efter avelsarbetet, men det var fel. Förra året blev han bara piggare av att betäcka, nu kanske det har tagit lite på krafterna.

För Camilla Highness gick det ännu sämre. Efter en trög start sladdade hon i kön och slutade allra sist. Punktering och skor på hovarna löd förklaringen.

– Plus att motståndet nog var i hårdaste laget. Hon hade klarat resan och allting annat bra, men det blev för tufft idag. Nu åker vi hem, går igenom henne och tar nya tag, förklarade skötare Ulriika Ala-Nikkola.

För Europas travkejsare Mealnues du Corta väntar närmast en månads arbete på stuteri. Nästa start är planerad till mitten av april. Och finns det någon travälskande mecenat i Sverige som är beredd att lätta på plånboken för att få se världens bästa travhäst i Elitloppet går det bra att slå Solvalla en signal.

FAKTA

Resultatlista Grand Criterium de Vitesse

1 609 meter autostart

Förstapris: 100 000 euro

1. Mealnus du Corta - Pierre Levesque 1.11,2

2. Igor Font - Jean Michel Bazire 1.11,3

3. Offshore Dream - Sebastien Ernault 1.11,5

4. Ghibellino - Joseph Verbeeck 1.11,6

5. Opal Viking - Jorma Kontio 1.11,6

Robin Johansson/KANAL75