”Vi kvinnor är mer noggranna”

TRAV

Kvinnorna är på väg in i travet på allvar.

Senaste stjärnskottet: Mimmi Elfstrand.

– Jag tror att kvinnliga proffstränare är mer noggranna än killarna, säger Mimmi Elfstrand.

Foto: PRIVAT

Nya löftet Mimmi Elfstrand, 24, har fått en flygande start som proffstränare. Vid årsskiftet löste hon ut sin licens och blev samtidigt Sveriges yngsta kvinnliga proffstränare någonsin. Hon tog samtidigt över verksamheten från Olle Elfstrand, Färjestadstränaren som tagit över 2000 segrar.

– Han har betytt allting för mig och min karriär. När jag ung var jag mer intresserad av ridning, men efter gymnasiet började jag arbeta i pappas stall och på den vägen är det.

Kan bli hur bra som helst

Med fyraårige Lovely Lidob har Mimmi Elfstrand något stort på gång.

– Det har börjat bättre än vad jag kunnat förvänta mig. Att Lovely Lidob skulle vara så här bra hade jag inte trott.

I lördags var det V75-finaler på Mantorp och Lovely Lidob övertygade stort och tog en säker seger.

– Lovely Lidobs vinst är så klart den största hittills för mig. Än så länge känns det inte som att den här hästen har någon gräns. Han har alla förutsättningar för att gå riktigt långt, säger Mimmi Elfstrand.

Åbytränaren fick direktrapportera till TV4:s Vinnare under loppet i lördags och hann därför inte bli nervös.

– Det var ganska lugnt eftersom jag fick vara koncentrad på frågorna från reportern. Jag frågade dem innan om det betydde otur att vara med under loppet, men de hade statistik på att det brukade gå väl, säger Mimmi med ett skratt.

”Mer noggranna”

I och med Lovely Lidobs seger togs tre V75-vinster av hästar tränade av kvinnor.

– Jag tror att tjejer är mer noggranna, samtidigt som killarna är bra på sitt. Både jag och Christina Medin är väldigt noggranna med veterinärbesök och att allt är bra med hästarna. Pappa är mer intresserad av själva träningen, han kan köra hästarna när som helst. Det gäller att ha en bra mix.

Mimmi Elfstrands träningsfilosofi är att köra mycket och lugnt med hästarna.

– Jag tror att det är mer längden som gör hästarna vältränade än själva farten.

Och än så länge har det gått bra för Mimmi Elfstrand. Med Lovely Lidob siktar Mimmi på Kungapokalen och Derbyt och det finns fler talanger i stallet.

– Vi hade lite sjukdom i februari, annars har det gått hyggligt i år. Det finns några hästar med stor utveckling i sig. Som fyraårige Midsummer King och Origo Chess, en ostartad tvååring som ser riktigt fin ut i träning.

Jens Oscarsson/MiniMedia