Lindy's Photo i Zoogins fotspår

Foto: KANAL75
TRAV

Hon är uppfödd och tränad av mannen bakom legendariske Zoogin.

Hon vann flest lopp av alla tvååriga ston i fjol.

På onsdagskvällen gör Lennart Olssons jättetalang Lindy's Photo årsdebut.

– Hon ska absolut med på V64-kupongen, säger Olsson.

Framgångarna lät inte vänta på sig när Lindy's Photo i fjol inledde tävlingskarriären. Med fyra segrar på tio starter blev hon Sveriges segerrikaste tvååriga sto. Sett till hela kullen var det bara Juggle Face som med sex triumfer var bättre. På listan över insprungna pengar placerade sig Lindy's Photo, med 238 000 kronor på kontot, på en sjundeplats bland landets samtliga tvååringar.

Med de toppresultaten i ryggen är det nu dags för henne att äntra tävlingsbanan som treåring.

– Hon gick jättebra förra året och då "häxade" det ändå en del med galopper. Jag tycker att hon tillhör de bättre i kullen och hon ska absolut med på V64-kupongen på onsdag, säger tränaren Lennart Olsson.

Tappat tre veckors träning

Lindy's Photo skulle ha årsdebuterat redan i slutet av januari, men inför den starten var oturen framme.

– Hon hade rivit sig på en brodd så allvarligt att ledvätska runnit ut. Så vi fick åka in och söva henne för att spola och greja med en kotsenskida. Hon tappade tre veckors träning på det.

Trots det ofrivilliga träningsuppehållet låter Olsson klart nöjd med sin häst inför onsdagens start.

– Hon är mycket tränad och har gått två banjobb, ett efter 1.22 över 1 600 meter förra söndagen och ett 1.25-jobb över 2 100 meter i lördags. Hon har avslutat riktigt fort och med rätt resa på Solvalla blir hon farlig. Hon ska få ett lopp på väntan och spåret passar perfekt. Hade jag fått välja spår själv hade det blivit just spår nio. Hon får gå med i andraspår och attackera till slut.

Systerdotter till Zoogin

Lennart Olsson inte bara tränar Lindy's Photo, han är även ägare och uppfödare. Den avelsintresserade kan notera att Lindy's Photos mamma Lindy's Contessa är syster med självaste Zoogin, nationalidolen som vann det mesta som gick att vinna och tjänade drygt 25 miljoner kronor under 90-talets andra hälft. Lennart Olsson var uppfödare även till honom och minns honom naturligtvis mycket väl.

– Det var helt fantastiskt att följa Zoogins framfart på banorna. Ibland plockar jag fram och tittar på vad han presterade. Han var otroligt duktig, minns Olsson.

Att Lindy's Photo ska nå lika långt som morbror Zoogin går knappast att begära, men det råder ingen tvekan om att Olsson har höga tankar om henne.

– Jag tror som sagt att hon tillhör de bättre i kullen och jag hoppas att hon kan bli riktigt bra. Helst vill man ju vara med i årgångsloppen men tyvärr har jag inte betalat in till de stora treåringsloppen på grund av att hon var skadad i början på förra året. Därför är hon bara anmäld till Breeders' Crown. Så vi får sikta på det och leta efter andra stolopp åt henne.

Zoogins bror i RIXallsvenskan

En annan treåring som kan komma att skörda stora framgångar i år är Zoogins lillebror Clouds Above. Han är också uppfödd av Lennart Olsson och fram till årsskiftet var det också Olsson som tränade hästen. Men dagarna innan nyår såldes han, för att försvara stall Hälsinglands färger i RIXallsvenskan.

– Det var inget lätt beslut att sälja honom. Han kändes riktigt bra i träningen innan vi sålde honom och han är lite av samma modell som Zoogin. Jag tror att han kommer att bli en riktigt bra häst och jag skulle bli förvånad om han inte skulle hävda sig bra i RIXallsvenskan.

FAKTA

RIXallsvenskan:

RIXallsvenskan är en nyinstiftad tävling som drivs av radiokanalen RIX FM i samarbete med ATG och STC. Konceptet går ut på att 16 utvalda tränare i olika regioner runt om i landet fått 300 000 kronor vardera att köpa och träna en treårig häst för under ett år.

Hästarna såldes ut i andelar á 300 kronor innan nyår och har alltså tusentals olika delägare runt om i landet.

Hästar tävlar sedan i RIXallsvenskan, som baseras på ett poängsystem där hästarna får poäng beroende på hur de placerar sig i de lopp de deltar i.

Ola Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM