From Aboves succé – som avelshingst

TRAV

From Above är en av Sveriges bästa tävlingshästar genom tiderna.

Nu gör han succé som avelshingst.

– From Above har fått en enastående start på aveln och det är otroligt kul, säger Stefan Hultman till Trav365.

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAl75

Stefan Hultmans From Above har lyckats igen. Hästen som inom loppet av tre år ordnade en fantastisk trippel genom att vinna Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Elitloppet gör nu succé som avelshingst.

– Jag valde själv ut hästen som ung och har tränat upp honom. Det vore fantastiskt kul om slog igenom ordentligt i aveln, säger Stefan Hultman.

From Above gjorde sin sista tävlingsstart som sjuåring 2005. Samma år började han som avelshingst på Menhammars stuteri. Eftersom han även tävlade blev det relativt få hästar i kullen, totalt 25 stycken. Ändå har framgångarna inte låtit vänta på sig. Första kullen med treåringar födda 2005 har innehållit flera toppar som Marshland, Modern Dance och Mellby Sambuca.

– Att få fram så pass många bra hästar från en så liten kull är fantastiskt bra, säger Johan Hellander som är platschef på Menhammars stuteri.

Med framgångarna har From Aboves avelsindex stigit i höjden. Avelsindexet är ett mått på de förväntningar som kan ställas på avkommorna till hingsten i relation till övriga hästar i populationen. From Above har efter förra årets treåringssäsong ett index på hela 132, vilket är tredje högst i världen.

– Det är helt unikt att en svenskfödd hingst har ett så högt avelsindex, säger Johan Hellander.

Amerikansk

From Above har en helamerikansk stam och har enligt Johan Hellander fått en bra kombination av styrka och snabbhet.

– Han är en otroligt fin individ med gedigen härstamning. Han har fått styrkan från sin far Zoot Suit och snabbheten från sin mors sida.

Och med framgångarna har efterfrågan ökat. Många vill få sina ston betäckta av stjärnhingsten, som verkar få ett roligt år.

– Det har varit ett väldigt stort intresse den senaste tiden för From Above som avelshingst och han blir nog fullbokad i år, säger Johan Hellander.

Patrik Fernlund, MiniMedia, Jens Oscarsson/MiniMedia