Här kastar Svanstedt mikrofonen i ilska

Foto: TV4
Åke Svanstedt tröttnar på reportern som fortsätter ställa frågor till tränaren. Svanstedt tar då tag i micken och slänger i väg den i ilska.
TRAV

Här tappar Åke Svanstedt humöret i TV4:s program Kalla Fakta.

Tränaren får nog av programmets reporter och slänger bort mikrofonen i ren ilska.

Foto: TV4
Det anonyma vittnet som påstår att Åke Svanstedt använder olagliga metoder när han tränar sina hästar.

I ett inslag i TV4:s ”Kalla Fakta” berättar ett anonymt vittne att travtränaren Åke Svanstedt använt olagliga träningsmetoder på sina hästar. Enligt vittnet ska Svanstedt ha använt så kallade ”grisfösare” med strömimpulser för att pressa hästarna att springa fortare. Det anonyma vittnet har tidigare varit anställd hos Åke Svanstedt.

Jordbruksverket har fått in anmälningar om Svanstedts behandlingar av hästarna.

– Vi har fått in anonyma anmälningar att Åke Svanstedt ska ha använt förbjudna träningsmetoder på sina hästar, säger Björn Dahlén, djurskyddschef på på Jordbruksverket.

Kastar mikrofonen

”Kalla Faktas” reporter Sofia Hartung konfronterade Åke Svanstedt i stallet och frågade vad han hade att säga om anklagelserna.

– Det stämmer inte. Det måste vara avundsjuka, jag vinner ganska mycket lopp och mina hästar går bra. Det är konstigt, den här personen måste ljuga, säger Åke Svanstedt till Kalla Fakta i TV4.

När Hartung vill ha ytterligare en kommentar av Svanstedt blir det för mycket för stjärntränaren som skriker åt henne att stänga av micken, när hon sedan fortsätter ställa frågor tar Svanstedt tag i mikrofonen och kastar i väg den. Sen går tränaren sin väg.

”Nån som vill skada mig”

Redan för tre år sedan anklagades Åke Svanstedt för att ha använt ”grisfösare” i träningen. Då sade han så här i en stor intervju för Aftonbladet:

– De har ringt runt till folk som jobbar åt mig och hästägare och till och med medarbetare som slutade för flera år sen. De hoppas väl att de ska hitta nån som är osams med mig och som kan avslöja nåt som hämnd. Men det finns ju ingenting att avslöja, säger Åke.

Ingen har frågat dig rakt ut?

– Nej, det är bara personer runt omkring mig som intervjuas om mina metoder. Men dessa har förstås omedelbart rapporterat till mig om vad som pågår.

Varifrån kommer det här ryktet, då?

– Det är väl nån som vill skada mig, antar jag.

Skulle det kunna fungera, det här med att ge en häst elstötar?

– Kan jag inte tänka mig. En häst som man sticker i baken på det viset borde bli ”bakrädd”, som vi säger. Den skulle inte vara i psykisk balans. Ser man på de hästar jag har så är de verkligen inte hetsiga av sig, det går inte att skrämma sig till framgång i den här branschen.

Hur störd är du över det här?

– Äh, dom får hålla på bäst dom vill...jag har ingenting att dölja. Det är ju fler tränare än jag som misstänkliggjorts. Men STC (travsportenshögsta organ) har gjort åtskilliga, oanmälda kontroller hos mig, de gårigenom medicinskåp och allting och hittar aldrig nåt fel på minaträningsmetoder.

Kalla Faktas program om ”Det dolda djurplågeriet” sänds på söndag klockan 19.20 i TV4.

Trav365 har sökt Åke Svanstedt för en ny kommentar, men han har inte gått att nå.