Vi vinner sex – men bästa spiken är norsk

TRAV

Svenska V75 körs i Norge i morgon, på Momarken travbane.

Vi spelar i samma pott som baggarna.

Det är lugnt.

Låt norrmännen strecka sina egna. Vi vinner sex av loppen.

Men bästa spiken är norsk.

Nu är det inte fullt så illa som det låter. Norge tar hem kallblodsloppet, V75-1. Där startar det i stort sett bara norska hästar och Odins Kjempe är solklart bäst. Han vann nio lopp förra året utan att förlora ett enda. Årsdebuten förra veckan var helt okej: han spurtade rappt efter ett snällt upplägg. Vi kan kalla det preparé.

Räkna med att han körs offensivt nu istället och att han vinner. För den som vill ha ett kul motbud är det inget snack – Grindstad Jahn är hästen det surras om. Han var kraftigt uppåt i ny ­regi senast.

Tror mest på Local Conch

V75-2 handlar om en svensk duell. Pandoro mot Minos Vang, Adielsson vs Kolgjini. Pandoro såg okörd ut som fastlåst i ett V75-lopp i lördags. Han fick aldrig luckan från tredje inner. Det är ingen vild gissning att han laddas för spets nu och att han stannar där länge. Sedan är frågan om spurtstarke Minos Vang hinner ikapp? Han avslutade i alla fall strålande senast i 1.10-tempo sista 800 och vann lätt mot bra hästar. Chansen ökar över Momarkens extremt långa upplopp. Det mäter 240 meter och saknar motsvarighet i Sverige.

Långloppet, V75-3, är svårt. Visst, man kan kanske tro att Quasimodo Face leder hela vägen. Han är stor favorit och kan massor. Men han är också knepig och har hyss för sig i loppen. Galopprisken finns där hela tiden. Mest tror jag på urstarke Local Conch som travar med sjumilakliv och är hur stark som helst. För den som letar jätteskrällar har jag plockat fram Dialect af Prinfo, fast med rubbet i två starter, och Valeroso som vann lätt och visade knallform senast.

Fyra streck kan räcka i V75-4. Jag tror mest på Cassoulet som är betydligt bättre än raden. Senast fick hon inte chansen efter en hopplös resa i kön. Hon såg fin ut och var sylvass när hon vann för tre starter sen. Även Quizzical är i härlig form. Hon borde få vinna snart. Roliga skrällen är Gehör. Danskan spurtar alltid ilsket när hon får smyga med.

Spännande i guld

Mr Lebo i V75-5 var jag först inne på att spika. Det är lite Quarcio du Chene-stuk på honom och han är också riktigt bra för klassen. När han vann på 15,1/2?140 auto

i snöstorm på Jägersro näst senast var han ruggig. Men så dök det upp ett motbud: Navy Seal U.S. är snackhästen nummer ett i Danmark just nu. Han kutade 1.12,3

i dödens förra året vid överlägsen seger och gör årsdebut. I jobb har han smattrat iväg med 1.12 sista rundan och de som såg träningspasset lovar vinst. Jag fegar och ­låser på två.

Guldloppet, V75-6, är spännande. Normännen vrålar att Maid For Tag ska blåsa till spets och vinna. Sorry, så blir det knappast. Johnny Takter får körorder av Kolgjini, han ska svara med Paul November. Hej då, Maid For Tag. Då vinner väl Artistic Ås om han får sparar speeden och håller sig lugn. Just de två om:en gör att jag plockar med några till.

I sista var jag tvungen att visa­ håret på bröstet. Vi måste ju ha en svensk spik också. Catch The Flax är en underbar avslutare som borde få sin resa. Han flög fram senast men var för sent ute. Som 23-procentare är han omgångens roligaste drag.

FAKTA

Micke Nybrinks V75-chanssystem

V75-1: 1 Odins Kjempe (res 9–14)

V75-2: 4, 11 (res 7–10)

V75-3: 1, 2, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 14, 15 (res 3–8)

V75-4: 2, 3, 5, 6 (res 7–15)

V75-5: 7, 8 (res 6–2)

V75-6: 3, 6, 7, 8, 9 (res 1–4)

V75-7: 11 Catch The Flax (res 4–5)

800 rader/400 kronor

Micke Nybrink