Hårdare straff för drivningar

STC vill stoppa återfallsförbrytarna

TRAV

Nu inför STC hårdare straff mot drivningar.

Travförbundet vill komma åt återfallsförbrytarna bland kuskarna.

– Räcker inte dessa åtgärder kommer vi att skärpa reglerna ytterligare, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg.

STC har nu beslutat att skärpa straffet för drivningsförseelser. Med de nya reglerna ska kuskar som återkommande får böter för drivningsförseelser straffas hårdare.

Reglerna börjar gälla från och med den första april.

Av 100 000 körningar under ett år är det 1 000 av dem som får böter för felaktigt bruk av spö.

– Antalet brott mot drivningsreglementet är för många och måste minska rejält. Det finns ett antal återfallsförbrytare bland kuskarna som nu riskerar att få kännbara avstängningsstraff om de inte ändrar sitt sätt att använda körspöet. Räcker inte dessa åtgärder kommer vi att skärpa reglerna ytterligare, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg i ett pressmeddelande.

Med det nya systemet blir påföljden olika beroende på loppets prissumma och om det är första, andra eller tredje gången som en körsven bestraffas för en drivning.

Det kommer att finnas två koder för drivningsförseelser - kod 401 för felaktigt bruk av körspö samt kod 402 för övrig felaktig drivning.

STC har även valt att fördubbla upprepningstiden. Det innebär att en kusk som kört mer än 400 lopp året innan och bestraffas för att ha drivit hästen för hårt med spö måste köra utan anmärkning i två veckor.