Låg i sin egen avföring – tio hästar avlivades

Foto: MILJÖKONTORET HELSINGBORG
TRAV

Amatörtränaren lät sina hästar ligga i sin egen avföring.

Hovarna var så långa att knälederna förstörts.

Åtta av hästarna var i så dåligt skick att de fick avlivas.

Nu åtalas travtränaren för djurplågeri, skriver Helsingborgs Dagblad.

För omkring ett år sedan avslöjades det värsta fallet av vanvård i Helsingborgs kommun. Under ett oanmält besök på en hästgård hittade miljöinspektören 13 vanvårdade hästar.

Djuren var i dåligt skick. Hovarna var så långa att knälederna trasats sönder och svullnat på grund av felaktig benställning. Boxarna hade inte gjorts rena på länge och hästarna fick ligga i sin egen avföring.

I stallet var det stökigt och verktyg och fodersäckar låg slängda, skriver tidningen.

Händelsen har utretts av miljökontoret och det visade sig att flera hästar inte hade fått gått ut på ett bra tag. Hästarna var svårhanterade och hade fått psykiska men av sin tillvaro.

Avlivades direkt

Åtta av hästarna omhändertogs och hästägaren ville själv avliva fem av dem eftersom de inte kunde gå på grund av de långa hovarna.

Tre av de andra hästarna fördes till ett annat stall, men man bedömde att de inte kunde få ett normalt liv och de tvingades avlivas.

De fem hästarna som blev kvar på gården har nu nya ägare.

Amatörtränaren har inte kunnat förklara varför han skött hästarna så dåligt. Miljökontoret gjorde bedömning att det var avföring sedan en månad tillbaka i boxarna. Men enligt honom hade han mockat alla boxar en vecka före inspektionen.

Mannen har berättat att hans tid inte räckte till, men att han förstod att hästarna led av vanskötseln. Han har nu förlorat sin licens som amatörtränare och har djurförbud.

Under måndagen åtalades han för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.