”Hon är stallets största talang”

TRAV

Han har startat proffskarriären i raketfart.

På onsdagen är Solvallatränaren Pasi Aikio, 38, på jakt efter nya framgångar på V64 med obesegrade löftet Mette Farming.

– För dagen är hon stallets största talang.

Foto: ALN
Pasi Aikio.

Med tre segrar och två andraplatser på sex starter har proffskarriären som tränare börjat på bästa sätt för Pasi Aikio.

Och han hoppas på fler framgångar.

– Helt klart är jag nöjd med inledningen. Vi har bara startat två hästar från stallet än så länge och jag hoppas att det fortsätter bra även om det blir svårt, och att vi får fler hästar till start även om vi inte har någon häst som är aktuell för årgångsloppen.

Fram tills i år har Pasi Aikio haft lärlingslicens men nu har han alltså valt att plocka ut sin proffslicens som tränare.

– Det var så länge sedan jag gick kursen på Wången, det var säkert sju-åtta år sedan. Hade jag inte tagit ut licensen nu så hade jag varit tvungen att gå om kursen, men jag hade ändå planer på att ta ut den i år.

Pasi Aikio arbetar för stall Farming där han har varit i drygt sex år. Ett samarbete som har fallit väl ut.

– Det har betytt väldigt mycket för mig att ha fått jobba hos dem. Jag har varit där hela tiden som lärling men jag har fått träna upp hästarna som jag själv har velat och det har varit en frihet för mig.

”Stallets största talang”

En av hästarna som har kommit till start i år är femåriga stoet Mette Farming, som har tagit två segrar på lika många starter. Men det har tagit lång tid för henne att komma till start på grund av stora problem.

– Ja, säg vad hon inte har haft för problem, det är nästan enklare. Nu känns det jättebra att hon är frisk och det är en väldigt kapabel häst som har en vägvinnande aktion. För dagen är hon stallets största talang.

Vad säger du om inledningen på hennes tävlingskarriär?

– Den har varit jättebra och än så länge har jag inte gasat med henne utan hon har joggat i mål till seger. Jag tror att hon kommer klättra upp i klasserna i år om hon får vara frisk. Det går inte att matcha henne så snällt eftersom hon är fem år nu och det gäller för henne att leverera. Får hon bara vara fräsch så kan hon bli lite av en reklamhäst för mig.

På onsdagen startar Mette Farming i den fjärde V64-avdelningen på Solvalla från spår fem i volten.

– Spåret är ett litet riskmoment och hon får verkligen visa vad hon går för då. Det går inte att jogga i mål på onsdag. Stig H Johanssons häst kan bli lite tuff att slå men hon är med där framme.

Det är inte bara Mette Farming som Pasi Aikio har stora förhoppningar på framöver. Den ostartade tvååringen Vind Farming efter miljonären Lukas Farming kan också vara något extra.

– Han påminner en hel del om sin pappa men det är lite för tidigt att skrika upp honom än. Får han bara vara frisk och fräsch så har han absolut kapaciteten att bli lika bra som Mette Farming har varit än så länge.

Starthäst på V75

På lördag har Pasi Aikio en häst till start på V75 på Bergsåker. I den första avdelningen dyker Elit Farming upp, med drygt 426 000 kronor på kontot. Från spår sex i volten och Björn Goop upp i sulkyn finns det förhoppningar även där.

- Allt är bra med honom efter senaste starten och han har ett bra läge. Både han och kusken är snabba från start så han kan nog vara med där framme även om det kan bli lite svårt att vinna.

Om framgångarna fortsätter för den färske proffstränaren återstår att se. Först och främst ska Mette Farming klara av sitt femtespår på onsdagen och visa vad hon går för mot det tuffaste motståndet hittills i karriären.

FAKTA

Fem snabba till Pasi Aikio:

Träna eller köra lopp: Träna

Fisk eller kött: Fisk

Öl eller vin: Vatten

Saab eller Volvo: Volvo

Malena Ernman eller Caroline af Ugglas: Caroline af Ugglas

Markus Jalsborn/ Kanal 75