Här börjar laddningen mot Olympiatravet

Foto: ATG-LIVE
TRAV

Under torsdagen gjorde Åke Svanstedts stjärna Torvald Palema årsdebut.

Och det slutade med seger – på ett strålande sätt.

– Det är läckert att köra sådana här hästar, sa en lyrisk Svanstedt efter loppet.

Åke Svanstedt hade varit lyrisk med Torvald Palema under vintern. Bland annat så kvalade Torvald Palema på ett mycket fint sätt för några veckor sedan.

– Dra åt helvete vad fin han var. Jag hade nästan glömt bort hur fin hästen är att köra. Torvald Palema har aldrig varit så fräsch och stark som han är nu. Han kändes helt enkelt jävligt fin, sa Svanstedt efter kvalet.

Rygg på ledaren

Under torsdagen var det dags för stjärnan att göra årsdebut – och det slutade med seger.

Svanstedt hittade rygg på ledande Excallibur och när det återstod 300 meter av loppet gick Svanstedt ut i andraspår. Torvald Palema kopplade direkt grepp på ledaren och försvann till en överlägsen seger på den mycket fina segertiden 1.13,8.

– Det är läckert att köra sådana här hästar. Han var lite het från start så jag kunde inte köra för fullt för då var det galopprisk. Han kändes perfekt och var väldigt löpsugen.

Torvald Palema vann förra året finalen av Olympiatravet på Åby. Det innebär att Svanstedts stjärna har ett wild card till årets final. Men trots det väljer Svanstedt att ta ut sin häst i ett av försöken på Eskilstuna.

– Han kommer ut i kvalet till Olympiatravet på Eskilstuna, säger Svanstedt.

Hög utdelning trots Torvald

Det blev några rejäla överraskningar på Åby och trots att Torvald Palema vann som storfavorit blev det till slut bara 13 system som klarade alla vinnarna.

Utdelningen för sex rätt blev hela 137 364 kronor. Fem rätt gav 1653 kronor.

Tre av de vinnande systemen var inlämnade i Norge och tre på ATG.se. Övriga vinstsystem hade hemvist Södertälje, Limhamn, Växjö, Hemse samt två vinnarsystem i Järfälla (butikerna Coop Extra och Riddarspelet).

Patrik Fernlund, MiniMedia/Mikael Wikner, Kanal75