Viktökningen: 50 kilo under vintern

1 av 5 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Maharajah var kung som treåring.

Nästa mål: Derbyt.

Vem som kan stoppa honom?

– Det kan vara så att hans värsta konkurrent står i mitt stall, säger Hultman till Trav365.

Maharajah var den stora kungen bland treåringarna förra året. Stefan Hultmans superlöfte vann bland annat en E3-final och var helt överlägsen i Kriteriet på Solvalla. Hästen fick stor uppmärksamhet och blev mycket folkkär.

Men Maharajahs avslutning på treåringssäsongen blev inte bra. Han startade som storfavorit i en Breeders' Crown-semifinal på Rommetravet men slutade då tvåa. Efter loppet gick en veterinär igenom hästen och det visade sig att Maharajah dragit på sig en sjukdom. Stefan Hultman valde då att stryka sin stjärna inför finalloppet. Efter det har Maharajah inte visat sig på tävlingsbanan.

”Blivit starkare”

Men nu, fem månader efter senaste loppet, är Maharajah på väg tillbaka. Under tisdagen gjorde stjärnhästen sitt första banjobb efter vinterträningen. Stefan Hultman körde 1.20 tempo med sin häst över 1 600 meter inne på Solvalla och Trav365 har exklusiva bilder från första jobbet.

– Han kändes fantastiskt fin. Banan på Solvalla var väldigt krävande, den var hård men samtidigt lös. Maharajah gick med järnskor och brodd vilket är det sämsta tänkbara för honom. Men han klarade det på ett väldigt fint sätt och hade han gått med den balansen den här tiden förra året, ja då hade han slagit ihop och galopperat. Men det gör han inte nu och det beror på att han blivit starkare i kroppen, säger en mycket belåten Stefan Hultman och fortsätter:

– Maharajah är en extrem barfotahäst och den dagen vi kan rycka skorna får de andra hålla i sig.

Hur har Maharajah skött vinterträningen?

– Helt perfekt. Han har lagt på sig väldigt mycket muskler och jag skulle gissa att han gått upp 50 kilo i vikt. Han är ett riktigt kraftpaket.

Derbyt

Maharajah var helt överlägsen i Kriteriet som treåring – och i år är det stora målet Derbyt.

– Ja, vi siktar på det. Derbydistansen passar honom perfekt och Jägersros bana är väldigt fin.

När blir det årsdebut?

– Den 30 april, då ska han kvala till Kungapokalen.

Efter det första banjobbet, vad vill du hälsa till dina tränarkollegor?

– Jag är ödmjuk, men jag kan säga att jag inte är säker på att någon av mina konkurrenter har den värsta motståndaren till Maharajah. Det kan vara så att hans värsta konkurrent står i mitt stall, avslutar Stefan Hultman med ett leende på läpparna innan han försvinner in i stallvärmen.

ARTIKELN HANDLAR OM