”Otroligt irriterande”

Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
TRAV

Sju omstarter.

På tre lopp.

Av toppkuskar.

Det mest bestående intrycket från gårdagen är alla omstarter. Och det var inga orutinerade kuskar som syndade heller, eller vad sägs om Robert Bergh (två gånger), Per Linderoth, Björn Goop, Erik Adielsson, Jorma Kontio och Roger N Olsson. Varför blev det så här? Jo, för att det är så extremt viktigt att få spets i svensk travsport. Den som kommer åt ledningen vet att den ofta får sitta i orubbat bo. Har ingen vetenskaplig undersökning att falla tillbaka på men min känsla är att Sverige är det travland i Europa som flest lopp vinns från ledningen.

Omstarter är otroligt irriterande för alla. Ändå tycker jag att det ska vara en blandning av volt och bilstart inom V75. Voltstart, när hästarna snurrar runt på startplatsen, kräver betydligt mer av samspelet mellan häst och kusk och skiljer de skickliga från de sämre på ett mycket tydligt sätt. I bilstart är det bara att köra rakt fram och väldigt svårt att göra misstag. Där kan vem som helst få en bra start. Även om jag svor i går när det blev omstart efter omstart, så vill jag ha det upplägg som finns nu.

Sök dispens

Gårdagens uppvisning svarade Järvsöfaks (så klart) för i V75-5. För andra gången i karriären, i start 214, tävlade ”Faksen” utan skor och såg lysande ut.

Det känns märkligt att Järvsöfaks är inne på sin sista tävlingssäsong (15 år), för han visar inte upp den minsta ålderskrämpa utan ser snarare ut som en fyraåring som är i början av sin karriär.

Vore jag Jan-Olov Persson skulle jag ansöka om dispens hos travförbundet om att låta Järvsöfaks fortsätta tävla så länge det är möjligt. Skulle de säga nej går det alltid att testa med EU. Det skulle svensk travsport vinna på.

Global Investment vann den första delfinalen till Olympiatravet (V75-3). Och han gjorde det på ett rejält sätt. Han öppnade tufft för spets (1.10.7/500 meter och 1.12.8/1?000 meter) men lyckades ändå hålla undan. Om än på sega ben. Min känsla är att Global Investment kan bli maximalt trea-fyra i finalen, om han får ett bra utgångsläge och en löpning på innerspår. Jag anar att gårdagens tvåa, Dig for Dollars, har större chans att ta en framskjuten placering i finalen.

Turseger

Gårdagens turseger tog Einar Celeber och Johnny Takter i V75-1. Första lyckoögonblicket kom 800 meter från mål då Einar Celeber avancerade i tredjespår. Helt plötsligt galopperar T.M. Avenue i andra utvändigt och Takter kan smita ned i det utrymmet. Annars hade han fått trava resten i tredjespår och aldrig orkat hela vägen. Nästa gång fru Fortuna log mot ekipaget var tjugo meter innan mållinjen. Einar Celeber var då tvåa och utan möjlighet att nå ledande Exceptional Kemp. Då den sistnämnde galopperade och blev diskvalificerad.

Bästa spurten levererade Teaser Elegance (V75-7). Hästen galopperade i bra slagläge i sista sväng och fick börja om från stillastående. Men sen gick det undan. Teaser Elegance formligen flög fram över upploppet och att han vunnit utan missöde råder det inget tvivel om.

Nästa lördag ryktas det att både Quarcio du Chene och Triton Sund ska starta i V75 på Jägersro. Låter inte helt fel.

Johan Edlund