Trots krisen – här finns jobb

Majoriteten av eleverna på KY– högre yrkesutbildad travhästskötare har fått jobb

Foto: ANNIE HEDBERG
Eleven Andreas Åkerblad och Hot Girl på Öknaskolan i Tystberga.
TRAV

Travhästskötare är framtidens jobb.

Trots den höga arbetslösheten i Sverige har majoriteten av eleverna på den högre yrkesutbildningen för travhästskötare i Tystberga blivit erbjudna arbete efter utbildningen.

– Här finns det jobb, säger läraren och travhippologen Eva Alpmark.

Foto: ANNIE HEDBERG
Erika Karlsson och hästen Mr Flo Fly på Öknaskolan.

I april går den första årskullen ut på KY-utbildningen för travhästskötare på Öknaskolan i Tystberga. Eleverna har läst i 80 veckor och varvat praktik på stuteri och hos travtränare med lektioner på skolan.

Trots att det är en månad kvar på utbildningen har de flesta av eleverna erbjudits jobb som hästskötare hos en tränare eller på ett stuteri.

– Här finns det jobb om man vill arbeta som hästskötare. Jag är övertygad om att alla får jobb, säger Eva Alpmark.

Under utbildningen har eleverna praktiserat bland annat på Menhammar Stuteri, hos Timo Nurmos, Stefan Hultman och Lutfi Kolgjini.

– En av tjejerna blev erbjuden jobb hos Nurmos och för den andra var det bara att ringa om hon ville komma tillbaka och arbeta hos Ludde, säger Eva Alpmark.

Eleverna som läser på skolan är alltifrån 19 år till 46 år gammal.

– En av eleverna har arbetat som busschaufför men skolat om sig. En annan har jobbat som personlig assistent. Om man inte har en naturlig koppling till travet är det svår att få in en fot. Det här är ett bra sätt att få praktik, säger hon.

Följer ett föl

Under lektionerna på skolan får eleverna vara med och följa ett föl från att det börjar hanteras till att det är dags att köra premielopp. Dessutom samarbetar skolan med proffstränaren Dick C Jansson som undervisar eleverna.

– Vi samarbetar med en uppfödare och har tillgång till 60 hästar och en träningsanläggning. Det här finns inte vid någon annan utbildning. Där har de färdiginkörda hästar, berättar hon.

Utbildningen har plats för 20 elever, men efter att utbildningen har körts igång är det alltid några som hoppar av.

– Det är väldigt tufft att arbeta som hästskötare. Många tycker att det är mysigt att arbeta med hästar, men sedan kommer de underfund med att de inte klarar av det fysiskt. Vår idrottslärare brukar säga att det är skrämmande vilken dålig fysik ungdomar har. Det är väldigt mycket fysiskt arbete som hästskötare.

I slutet av augusti är det dags för nästa årskull att börja studera, och fram till den sista april tar man emot ansökningar. För att komma in på utbildningen krävs det att man har gymnasiekompetens eller motsvarande kunskap samt att man klarar av ett praktiskt prov.

– Vi vill se hur man hanterar hästar. Det krävs att man har god hästvana, men man behöver inte ha körkunskap, säger Eva Alpmark.

FAKTA

KY-hästskötarutbildning

En kvalificerad yrkesutbildning som är kostnadsfri.

Eleverna får studiebidrag och kan ta CSN-lån.

Utbildningen pågår i 80 veckor och minst 30 procent av tiden skall vara förlagda ute i näringslivet.