11 000 tummar hålls för Hultmans hästar

Sveriges framgångsrikaste hästägare har två hästar till start

Foto: KANAL75
Jocose och Stefan Hultman.
TRAV

Jackpot på V64 - 11 000 000 miljoner kronor i potten.

Då hålls 11 000 tummar för Travkompaniets hästar.

Sveriges framgångsrikaste hästägare har laddat rejält på Solvalla.

2001 startade Travkompaniet - ett helt nytt sätt att äga travhäst tillsammans. 170 000 aktier finns i bolaget där initiativtagarna äger hälften och övriga ägs av entusiaster som kanske aldrig tidigare haft möjlighet att äga en travhäst.

I dag finns det 5 500 aktieägare i Travkompaniet.

En aktie kostar 245 kronor och då blir man delägare i stjärnor som Maharajah, Jaded, Jocose, Lie Detector, plus ytterligare 13 toppstammade hästar samt i avelshingsten Calvin Capar.

2008 tjänade Travkompaniets hästar nio miljoner kronor. Bäst i landet.

– I år spränger vi tiomiljonersgränsen, säger Annika Lindblom, projektledare på Travkompaniet och ansvarig på kontoret på Ekerö utanför Stockholm.

Enligt Annika Lindblom har det aldrig sett så bra ut inför en säsong som det gör i år.

– Det känns som hela vårt koncept håller ihop i år. Vårt mål är att ha hästar i eliten och hästar för de stora unghästloppen. I år har vi elithästar, toppfina fyraåringar och jättefina treåringar.

Kvalité är ett ledord

Sedan starten 2001 har Travkompaniet ägt 56 hästar.

– Vårt ledord är kvalité. Vi har satsat på välstammade hästar som kostat mellan 300 000 och en miljon kronor. Jag skulle gissa att snittpriset varit en halv miljon, säger Annika Lindblom.

Och satsningen har betalat sig.

– Rent sportsligt har det gått bättre än vi drömt om. Det är inte lätt att vinna till exempel Kriteriet - och vi har vunnit två! Det föds ändå runt 4 000 hästar varje år, tolv går till final och bara en vinner...

På onsdagen den här veckan har Travkompaniet kickoff för sina delägare på Solvalla. Man har även laddat rejält på banan där sex av stallets hästar visar upp sig.

No Wonder och Nantucket kvalar, No Big Deal debuterar, Jocose, Lie Detector och Manna årsdebuterar.

– Det känns att det är vår.

Annika Lindblom skrattar samtidigt som hon säger det och tittar ut genom kontorsfönstret mot nattens snö som klätt avelsstjärnan Viking Kronos hage i vinterskrud.

"Ser ut som en liten nordsvensk"

Vi ber Annika Lindblom om sista nytt om onsdagens starthästar.

– Kvallopp är alltid spännande att se. No Wonder är en lillebror till From Above, en stor häst som rör sig bra. Att Örjan Kihlström kör Nantucket är väl ett tecken på vad stallet tror om honom.

– No Big Deal (lopp 1) är lik sin mamma Dedicated och ser ut som en liten nordsvensk. Han är för övrigt helbror till Milliondollarbaby. Spår åtta är inte så lätt, men jag gillar honom och tror han kan vinna direkt.

Lie Detector mot Olympiatravet

– Jocose (V64-5) såg fruktansvärt fin ut i ett jobb inne på Solvalla förra torsdagen och jag tycker att han ser bättre ut än någonsin. Jag tycker kanske inte att han är en spik i årsdebuten med tillägg och voltstart, men givetvis ska han streckas.

– Lie Detector (V64-6) har en tuff uppgift i årsdebuten med tillägg på en så bra häst som Vanessa du Ling. Jag tror inte att Örjan Kihlström anser det här som årets viktigaste lopp och jag gissar att han kommer att köra på chans. Hon ser annars jättefin ut och jag tror hon får ett kanonår. Det är en komplett häst som jag tror kommer att utvecklas till en grym sprinter. Är hon bra i årsdebuten tror jag Stefan Hultman provar henne i Olympiatravet. Det skulle vara intressant att se henne få utnyttja open stretch, som det är både i delfinalen i Eskilstuna nästa vecka och i finalen på Åby.

– Manna (lopp 10) är också en bror till From Above. "Tvåan" kallar vi honom eftersom han aldrig vunnit men varit tvåa sex gånger. Han hade problem med småinfektioner i fjol, men har sett mycket bättre ut i jobben i år. Har Örjan Kihlström en bra dag på jobbet så.

Till sist passar vi även på att fråga om Travkompaniets två övriga storstjärnor, Maharajah och Jaded.

Drömjobb av Maharajah mot Triton Sund

- Maharajah har utvecklats enormt i vinter och ser fruktansvärt bra ut i träningen. I torsdags gick han jobb tillsammans med Triton Sund och Stefan Hultman sa han körde 1.11 sista 500. Men det gick snabbare, nedåt 1.10, enligt mig. Han kommer att årsdebutera i kvalet till Kungapokalen 30 april. Årets stora mål är givetvis Derbyt, som vi inte vunnit ännu. Triton Sund har jag förresten aldrig sett så fin som i det där jobbet och det är en V75-spik på lördag.

– Jaded ser också mycket bra ut. Jag tror att det blir hans år i år. Han är Sveriges snabbaste häst på svensk mark genom tiderna med 1.09,8. Jag hoppas det blir tredje gången gillt och att han får chansen i Elitloppet i år.

Jaded årsdebuterar på torsdagen i V5-5 i Gävle. Vinner han?

– Ja.

Lars-Ove Pettersson/KANA75