Glöm fotbolls-VM – nu är det trav som gäller

Foto: kanal75
TRAV

Fotbolls-VM i all ära – men nu har travet kommit till Sydafrika. På fredag körs det första travloppet i Sydafrika någonsin – med sex svenska hästar.

– Vi sydafrikaner är på gång med travet.

I Sydafrika är galoppsporten stor, men nu börjar det hända saker även på travfronten. På fredag kväll körs Sydafrikas första travlopp någonsin. Då ska sex svenskhästarna och en 17-årig australiensisk gammal travare göra upp om 26 000 kronor på Greyville galoppbana i centrala Durban.

Eldsjälen Dean Latimer ligger bakom satsningen och han hoppas nu att travet ska få hovfäste i landet. En vecka före jul landade sex svenska hästar i Durban, utvalda av STC och köpta av sydafrikanska investerare. Hästarna kostade 20 000 kronor styck, men transporten det femdubbla.

Halmstadtränaren Johan Nilsson, 29, har under 25 dagar lärt några stallpojkar och före detta jockeys till att bli travkuskar. Adepterna har haft kunskaper om hästar, men omedvetna om hur man travar med dem. Så utbildningen fick börja med att sela på. På Summervelds stora träningsanläggning fick de 1 200 galopphästarna och deras ryttare nytt sällskap. Men travhästarna har bara fått vara ute mitt på dagen, när det varit för varmt för galopp och mest kört på bana tre, den sämsta gräsbanan. Än är det galopp som gäller, och de känsliga hästarna får inte skrämmas av en konstig sulky.

"Erkänner att han är lite rädd"

Nkululeko Kunene, 25, sitter bakom Johan Nilsson när fem av hästarna kör sista träningspasset före tävlingen. Han har bra kontroll på ekipaget, men erkänner efteråt att han är lite rädd.

– Men det gäller att inte visa hästen att man är rädd. Jag ska köra för fullt efter startbilen och hoppas på att ta ledningen, säger Nkululeko när han skor om Johans häst Linda Light.

Själv ska 25-åringen köra Operett Swing. Om inte han gör succé som travtränare så vill han gärna gå en hovslagarskola i Sverige. Han var en gång en vanlig stallskötare i staden Dundee, några timmar bort. Plötsligt dök travcirkusen upp och Dean Latimer värvade zulukillen.

– Jag hoppas på ytterligare 50 svenska hästar i augusti och lika många om ett år, drömmer Latimer. Vi sydafrikaner är på gång med travet.

Torbjörn Selander Kanal75, Trav365