”Om jag vinner så stannar vi”

Tränaren om Australiens stora hopp i Elitloppet

TRAV

Här är Australiens stora hopp i Elitloppet.

Hästen som delar hage med några av världens giftigaste ormar och spindlar.

För mindre än en månad sedan hittades hästen i hagen bredvid död – med en tigerorm fortfarande fastbiten i benet.

Foto: KANAL75
Sundon's Gift och tränaren Chris Lang.

Det är inte bara Sundon's Gift och tränarparet Chris och Sharon Lang som stortrivs på Aldebaran Park utanför Nagambie, 20 mil norr om Melbourne. Förutom tränarparet och deras 50 hästar gillar de hypergiftiga brun- och tigerormarna såväl som den lika giftiga trattminörspindeln det torra landskapet i kapplöpningsdelstaten Victoria.

– Det är tidigt på morgonen som ormarna är farliga. Då har solen inte hunnit värma upp dem och gett dem kraft att hinna ringla undan, säger Chris Lang om de växelvarma reptilerna. Man kravlar väl inte frivilligt runt under husen här.

I sitt 48-åriga liv har Chris Lang aldrig rest längre än till grannlandet Nya Zeeland. Nu står han inför sitt livs största äventyr. Närmaste vägen till Solvalla och Elitloppet vore att gräva ett över 1200 mil djupt hål i marken, men istället väljer man den traditionella flygvägen via Singapore, Dubai och Amsterdam. En nätt resa som tar över två dygn.

Campar på Seglinge

Man planerar att vara framme i Stockolm en månad innan den stora drabbningen i maj, och man kommer att ha Torbjörn Janssons stall på Seglinge Gård, fem mil norr om Solvalla, som bas.

Omställningen är inte bara stor geografiskt, utan både vardag och tävlingar kommer att se helt annorlunda ut för den egensinnige valacken.

– Det är en bestämd herre med bestämda rutiner. Vi har redan nu börjat vänja honom med att vara i en box, det är han aldrig annars. Här i Australien tävlar vi nästan aldrig över sprinterdistans, och sen är utrustningen en helt annan. Vi har långa smala sulkys - men jag har hört att hästarna tävlar bättre i er typ av utrustning. Om allt går bra hoppas jag kunna starta honom på Solvalla två gånger innan Elitloppet, för att vässa formen och testa den nya sulkyn, säger Chris Lang, och fortsätter:

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att resan inte sätter ned honom utan att han får visa hur bra han är, vår "Bernie." Jag har ju till och med byggt Australiens första rakbana, för det har jag hört att ni har däruppe, säger han och skrattar.

Meritlös bekantskap

När Sundon's Gift kom till paret Langs från Nya Zeeland för fyra år sedan var han långt ifrån den södra hemisfärens bästa travare. Chris och Sharon visste inget om hästen som anlände i ett täcke med namnet "Bernie" skrivet i stora bokstäver på sidan. Den då snart femårige valacken hade då inte ens tagit en plats bland de tre första i mål en enda gång.

Sharon, dressyrryttarinna med olympisk bakgrund, började ridträna nykomlingen och han inledde med sex raka segrar.

Tankar om Elitloppet

När hästen hade tagit 17 segrar och blivit utnämnd till Årets travare hade Chris fortfarande aldrig träffat stjärntravarens ägare, Neven Botica. Nu, efter 25 segrar har de träffats, och planer på en Europaresa fanns redan förra året, då Sundon's Gift var förhandsfavorit i det södra halvklotets största lopp, Inter-Dominion, men var tvungen att strykas.

– När han skar mållinjen som vinnare i år flög tusen tankar genom mitt huvud, och jag lovar att Elitloppet var en av de allra första som susade förbi. Eftersom vi redan hade pratat om Elitloppet och planerat det med ägaren kunde jag svara ja redan när jag fick telefonsamtalet med frågan från Solvalla.

Hur tror du han står sig, och vad vet du om motståndarna?

– Jag har ingen koll på några svenska hästar, men har hört att de springer fort. Ni har ju världens bästa travsport däruppe. Sen skall det finnas en fransman som är bra va? Jag tror inte att Bernie gör bort sig. Den här resan är något jag måste göra nu när jag får chansen. Även om vi blir sist har jag ju ett foto att sätta upp på väggen. Och om jag vinner så stannar vi! avslutar den glade Australiensaren och släpper ut Bernie i hagen igen.

Vaksamt lägger hästarnas egen Crocodile Dundee det ena örat bakåt, viker fram det andra och travar iväg. En sak är säker. Elitloppet vore mindre spännande utan Sundon's Gift och Chris Lang.

Tony Ryttar, Kanal75, Trav365

ARTIKELN HANDLAR OM