Vittnet: Jag såg hästen få ström

Tidigare anställd berättar om hur förstemannen elchockade en häst

TRAV

Skötaren Line Nejsborg såg hur Åke Svanstedts försteman Glenn H Persson elchockade hästen i träning.

För facktidningen Travronden berättar hon hur det gick till i detalj.

– Jag såg när Glenn gav hästen ström, säger Line Nejsborg till tidningen.

Ytterligare ett vittne väljer nu att träda fram och berätta om hur Åke Svanstedts stall använt sig av en så kallad grisfösare i träning. Line Nejsborg har berättat för polisen om vad hon med egna ögon sett och berättar nu för Travronden om hur Åke Svanstedts försteman Glenn H Persson använt olagliga metoder i träning genom att elchocka hästar.

Line Nejsborg, som våren 2003 arbetade för Åke Svanstedt som skötare, berättar om ett speciellt tillfälle för Travronden där hon själv såg en grisfösare användas.

– Glenn var inte tyst om att de gav hästarna ström, han berättade det för mig redan innan jag fick se det med egna ögon, så på det sättet visste jag att det förekom innan jag själv såg det. Den gången, när jag på nära håll fick se hur det gick till, var på kvällen vid åttatiden, någon gång på våren 2003. Jag fick då följa med Glenn upp till banan, och såg när han där gav en häst ström.

Nejsborg berättar vidare att anledningen till att hon själv följde med var för att hon var nyfiken och ville vara där i fall något skulle hända. Hon ska också själv ha kört upp grisfösaren med bil till banan.

För Travronden beskriver Nejsborg att grisfösaren var grå och satt fast på ett kvastskaft.

Hon säger att Glenn H Persson gav hästen en elchock i en kurva på banan. Nejsborg säger till Travronden att hästen första gången fick en chock och började skena. Men när Persson upprepade processen på samma ställe i samma kurva travade hästen nästa gång. Enligt Line Nejsborg ska hästen i det här fallet ha fått ström i en sväng för att hästen skulle koppla ihop smärtan med en kurva i loppet.

Tröga

Hästarna som fick ström i stallet var de som var ”tröga”, enligt Nejsborg till Travronden.

Hon säger att Åke Svanstedt har känt till allting och att det inte var ett eget initiativ från förstemannens sida.

– Det är Åke som har gett honom order om att göra det, ingen tvekan om det. Glenn hade så stor respekt för Åke att han aldrig skulle göra något sådant, det vågade han inte göra.

Förnekar

Trav365 har varit i kontakt med Glenn H Persson. Han förnekar alla anklagelser.

– Jag har aldrig sett en grisfösare någon gång. Jag tycker att det är förjävligt att personer kan få blåljuga så här, säger Persson till Trav365.

Michael Carlsson, Christoffer Svensson, Minimedia