Utklassade alla – vann 30 miljoner

TRAV

Svenske storhästägaren Stefan Friborgs Gloria de Campeao slutade sensationellt tvåa i storloppet Dubai World Cup på lördagskvällen.

Belöningen blev nästan tio miljoner kronor.

Tre gånger så mycket gick till vinnaren Well Armed som fullständigt utklassade övriga fältet.

Foto: Stefano Grasso

Fjolårstrean Well Armed tränad av Eion Harty i USA kom från en ojämn fjolårssäsong, men ansågs efter ett mersmakande genrep på hemmaplan tillhöra skaran av tänkbara vinnare i årets på förhand sällsynt öppna Dubai World Cup. Men något öppet lopp var det inte. Det fanns bara en häst på banan.

Jockeyn Aaron Gryder sände omedelbart Well Armed till front. När det 600 meter långa upploppet nalkades sa den sexårige valacken adjö till konkurrenterna och försvann med 14 längder, den överlägset största segermarginalen i loppet historia. En mäktig prestation som också blev rikligt belönad. Förstapriset i Dubai World Cup snuddade nämligen 30 miljoner svenska kronor.

Eller som tränaren svarade på frågan om han förstod att han vunnit världens högst doterade galopplöpning:

– Nej, jag fattar det inte Men jag kommer att göra det när jag tittar på mitt bankkonto.

Största prischecken hittills

Lika mycket får inte den Brasilien-stationerade Stefan Friborg på sitt konto. Men de nästan tio miljoner kronor som andrapriset var värt är den 61-årige storhästägarens största prischeck i karriären. Brasilien-födde femåringen Gloria de Campeao som tränas i Frankrike av Pascal Bary var loppets stora överraskning. Från positionen i rygg på vinnaren vägrade han släppa någon förbi sig i den betydligt mer rafflande klungspurten och klarade till slut andrapriset med klar marginal.

Det var sista gången Dubai World Cup reds på Nad Al Sheba-banan, i fortsättningen kommer loppet att avgöras i det nybyggda ofattbart lyxiga Meydan-komplexet som öppnar nästa år.

Robin Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM