Psykologen: Jag tror han har hjälp

Foto: LENNART MÅNSSON/KANAL75
Johan Plate och Åke Svanstedt.
TRAV

Anklagelserna mot Åke Svanstedt växer.

Men trots det fortsätter stjärntränaren att jobba som vanligt.

– En bräcklig människa hade ruttnat för länge sedan, säger idrottspsykologen Johan Plate till Trav365.

Stjärntränaren Åke Svanstedt och flera av hans anställda har blivit anklagade för att ha använt el, så kallad grisfösare, på sina hästar.

Flera personer av Svanstedts före detta anställda säger sig ha sett att grisfösare använts på Åke Svanstedts gård.

Svanstedt nekar till allting och säger att anklagelserna är felaktiga.

”Skingra sina tankar”

Men trots turbulensen kring Svanstedt fortsätter han att jobba på precis som vanligt – och hans hästar vinner lopp i stort sett varje dag.

– Jag tror det är bra att han jobbar på som vanligt. Då får han skingra sina tankar och tänka på något annat. Men en bräcklig människa hade ruttnat för länge sedan, men en hårdhudad människa kan hålla i hur länge som helst, säger idrottspsykologen Johan Plate.

Hur bearbetar man sådana här anklagelser?

– De som är elitidrottare klarar av påtryckningar. Många som är unga klarar inte av pressen men de som är elitidrottare är vana med det.

Skulle du rekommendera honom att söka hjälp hos en psykolog?

– Jag tror han har hjälp, någon som han kan prata med. Har han inte det så skulle jag nog ge rådet att han skulle bearbeta det med någon.

Starka personligheter

Johan Plate är en av landets kändaste psykologer och han är mental rådgivare och föreläsare i prestationspsykologi. Plate har genom åren arbetat med flera stora idrottsstjärnor. Bland annat har två svenska toppkuskar sökt hjälp hos Plate.

– Det som är utmärkande för travkuskar är att de har starka personligheter. Min pappa var veterinär på Åmålstravet en gång i tiden så jag har varit mycket i travmiljö. Men de travmänniskor jag jobbat med har inte varit några vrak. De har varit som alla andra idrottsmän. Travkuskar tänker och tränar som alla andra elitidrottare, säger Johan Plate till Trav365.