”En chock för mig”

Foto: CLAES KÄRRSTRAND/KANAL75
TRAV

Kritierievinnaren och miljonhästen Marquis du Pommeau är död.

Sexåringen fick allvarliga skador i ett lopp på Bergsåker i fredags.

– Det var en chock för mig, säger ägaren och uppfödaren Owe Lindström.

Sexårige Marquis du Pommeau hade stora framgångar som unghäst och vann Kriteriet 2006. Han kom även femma i Svenskt Travderby 2007 och hade flera framskjutna placeringar i gulddivisionen på senare tid. Fram tills i år tränades hästen av Timo Nurmos.

I fredags var det dags för första starten för paret Jonas Eriksson och Ulrika Wällstedt. Hästen hade inför årsdebuten tränat väldigt starkt och tränarparet hade förhoppningar om en fin insats på Bergsåker. Men årsdebuten blev hästens sista start.

– Vi åkte upp till Bergsåker med en häst i fint trim och med höga förväntningar inför året. Så åker man hem utan sin häst, det är tungt, säger ägaren och uppfödaren Owe Lindström.

Galopperade

Enligt Owe var Marquis du Pommeau lite rullig i uppvärmningen, men såg bra ut i övrigt inför loppet. Halvvägs in i loppet galopperade hästen 30-40 meter och var halt efteråt.

– Han trampade ena frambenet i backen. Sedan belastade han nog trycket på det andra benet.

Dagen efter försämrades tillståndet för hästen.

– Hästens ben hade svullnat upp. På Djursjukhuset i Uppsala konstaterade man att Marquis du Pommeau hade fått frakturer på båda skenbenen, som sträckte sig ända ner till kotbenet. Det var mycket märkligt att han skadade sig på båda benen.

”En chock”

Ägarna gavs inga andra alternativ än att avliva hästen.

– Det var en chock för mig och jag fick ta en timme för att smälta det. Sedan lät vi hästen somna in, säger Owe Lindström.

Owe Lindström har många fina minnen av hästen och berättar att han haft många samtal för att komma över att hästen nu är död. Men han försöker ändå att se framåt. Han berättar att Marquis du Pommeau under förra året hann betäcka fem ston.

– Han var väldigt eftertraktad som avelshingst och nu får hans avkommor föra vidare General Du Pommeau-andan. Dessutom har vi en tvååring efter General du Pommeau som heter Knick Ovel och den ser strålande fin ut. Den tränas också av Jonas Eriksson och Ulrika Wällstedt, säger Owe Lindström till Trav365.

Marquis du Pommeau blev sex år.

Patrik Fernlund/MiniMedia, Jens Oscarsson/MiniMedia