Supermannen – en pigg gamling

TRAV

En elithäst i comeback och extra stor jackpot.

Det är två spännande ingredienser i onsdagsmenyn på Solvalla.

Stjärnan heter Giant Superman och har tjänat tio miljoner kronor.

Ännu mer pengar väntar den som blir ensam med sex rätt på V64-spelet.

Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
"Tuff och lekfull", så beskriver Fredrik B Larsson sin stjärna Giant Superman som verkar lika tävlingssugen som alltid sina tio år till trots.

Giant Superman har tillhört yppersta eliten i Sverige sedan han slog igenom som tvåa i Elitloppet 2005. Nu har han blivit tio år och frågan är förstås om karriären är på väg mot sitt slut eller om han klarar en säsong till mot de allra bästa.

– Det hoppas jag. Hästen har alltid älskat att träna och det mest positiva är att han har kvar den glädjen. På normala hästar brukar det avta med åren, men han är faktiskt den som varit piggast i hela stallet under vintern, berättar Fredrik B Larsson.

Starten på onsdag blir den första på sex månader. I sitt senaste framträdande, Åby Stora Pris, drabbades hästen av en lättare gaffelbandsskada.

– Men han har gott läkkött och sedan årsskiftet har vi kunnat jobba för fullt.

Anledningen till skadan var att hästen fick en knuff av L'Amiral Mauzun och den franske stjärnkusken Jean Michel Bazire. Samma person som med Exploit Caf gav Giant Superman en tackling i Elitloppet.

– Ja, det var andra gången på ett år och det har jag inte glömt. Men vi lär ju mötas fler gånger..., säger Fredrik underfundigt.

Löpsugen i sista jobbet

Nästa gång kanske blir årets Elitlopp. Om det nu går att sikta så högt med en tioåring vill säga.

– Jag ska inte säga att jag siktar dit. Samtidigt skulle jag inte bli förvånad om vi dök upp där, inte som hästen känns i alla fall. Överhuvudtaget har jag inte planerat något den här säsongen, vi kommer att ta ett lopp i taget.

Det första loppet är alltså nu på onsdag där Giant Superman möter lite lindrigare motstånd än normalt.

– Men å andra sidan är det hästar som varit igång och har full form. Själv brukar han i regel vara lite rostig i början av säsongen.

I det finslipande jobbet på rakbanan på måndagen får Giant Superman sträcka ut i 1.15-fart i sista intervallen och ser väldigt laddad ut.

– Han kändes riktigt fin och löpsugen. Dessutom låg han lågt i puls efteråt så det märks att tävlingsformen är nära, säger Fredrik efteråt.

Är det en bra jackpotspik?

– Nej, det vågar jag inte säga. Han brukar som sagt alltid behöva något lopp i kroppen för att komma igång. Men normalt ska han ju slå de här motståndarna så det är klart att han ska med på systemet.

Varning för Krångel

Av Fredriks övriga V64-hästar kan man snabbt konstatera att de inte haft någon tur med startspåren. Alla tillhör kategorin skrällar och kan vid seger lägga grunden till att en vinnare tar hem 13 miljoner kronor. Det här säger tränaren om deras möjligheter:

– 13 Hans G. (V64-4) är en häst jag gillar. Det finns kapacitet i honom och jag tror att han ska duga på V75 under året. Nu har han haft en träningsperiod och jag har inte vässat honom alls så jag misstänker att även han är lite ringrostig. Jag tror det blir svårt att räcka till seger den här gången, men han är värd att passa framöver.

– 12 Tinto E. (V65-5) har också haft en liten träningspaus. Honom har jag däremot kört hårdare med, flera jobb i 1.17-farter och han är väl förberedd. En liten outsider kan det vara.

– 8 Krångel (V64-6) har gjort skäl för namnet senaste tiden. Det har varit mycket småstrul som gjort att han inte fått till det. I träningen känns han riktigt fin så jag tror det ska släppa snart. Den som vill ha med ett riktigt långskott kan gott strecka honom.

– 9 Dancer's Memory (V64-6) har inte samma hårdhet som Krångel. Annars är han också på rätt väg och har suttit fast med krafter kvar två gånger i rad. Nu är han lite uppanmäld så jag måste ligga lågt.

Robin Johansson/Kanal75