Smittan sprider sig – tränare tvingas stryka

Foto: KANAL75
Olle Goop, Kari Lähdekorpi och Roger Walmann
TRAV

Olle Goop, Kari Lähdekorpi och Roger Walmann.

Tre stortränare vars hästar blivit drabbade av halsbekymmer

Nu sprider sig smittan över landet.

– Det här är ett brett problem, säger Olle Goop.

För en månad sedan drabbades Roger Walmanns stall av kvarka. Walmann valde då att stryka alla sina hästar och Solvallatränaren är inte den enda som har problem. Kari Lähdekorpis hästar har även de haft halsproblem under den senaste månaden.

– Det har varit jätteproblem på sistone. Det brukar gå över men det har varit väldigt segt och det sitter fortfarande kvar, säger Kari Lähdekorpi.

Goop drabbad

Åbytränaren Olle Goop har under de senaste dagarna strukit flera av sina hästar på grund av halsproblem. Och enligt Goop ligger problemet hos banorna.

– Boxarna man får när man är med hästarna och tävlar är inte bra rengjorda. Golven är sopade men de använder inte medel som hindrar bakterier från att komma in. Det svenska systemet är uppbyggt så att man ska tävla på så många olika ställen som möjligt, och då är det väldigt viktigt att det är rent och snyggt i boxarna, säger Olle Goop.

Är detta ett stort problem?

– Det är ett bredare problem än vad många tror. Det system vi har bäddar för sjukdomar. Förr tävlade man med hästarna i sitt område men nu reser man över hela Sverige, då är det stor risk att det blir smittospridningar.

Hur gör ni för att kontrollera era hästar?

– Vi kollar upp dem den dagen de ska starta, men det ska man inte behöva göra och det känns inte roligt att man måste göra det. Många startar nog sina hästar utan att kolla halsarna på dem vilket leder till sjukdomar, säger Olle Goop till Trav365.

FAKTA

Detta är kvarka:

Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som orsakas av en bakterie. Symptomen vid klassisk kvarka är feber, nedsatt allmäntillstånd, hosta, näsflöde och att lymfknutorna mellan ganascherna blir svullna och ömma. Ibland spricker lymfknutorna upp och gult var kommer ut. Kvarka kan också ge betydligt lindrigare symptom och likna en vanlig förkylning, med feber, hosta och näsflöde.

Källa: Agria