Trav i Sydafrika – en supersuccé

10 000 såg premiären

Foto: kanal75
TRAV

Här vinner 19-årige Nicolas Planel med Quickness Brew Sydafrikas första travlopp.

Inför 10 000 förstummade galoppåskådare passerade en sulky mållinjen.

– Och jag som fick veta bara en timma före start att jag skulle få köra, säger en överlycklig ersättare.

Sen 1792 har det bara varit galopp som gällt i Sydafrika. Men nu med svensk hjälp kunde de två första travloppen hållas på Greyville galoppbana i centrala Durban på fredagskvällen, några stenkast från den Indiska Oceanen.

Nyfikna sydafrikaner såg förvånat de sju hästarna rada upp sig bakom startbilen mitt på den långsträckta galoppbanan för att trava de sista 1 600 metrarna. På gräs.

Sex av hästarna har köpta från Sverige och en är en gammal travare från Australien. I 25 dagar har Halmstadtränaren Johan Nilsson tränat kuskarna, som inte visste något om trav. De berättade hur nervösa de var före start.

"Alla kom i mål"

Men när startbilen drog ifrån fältet var det oron som bortblåst, Golden Office hade ledningen med blott nittonårige Nicolas Planell, från Mauritius, i rygg. Det var ett samlat fält och trots och de knappa förberedelserna så galopperade bara två av hästarna kort i startögonblicket, men de kom igen sen.

– Jag är mycket nöjd, alla kom i mål och det var otroligt vad publiken skrek, säger Johan Nilsson efteråt. Han kom själv femma.

Nicolas Planel har gått de sista dagarna och vankat fram och tillbaka på stallbacken, han hoppades hela tiden få köra. Men han vara bara ersättare åt den sydafrikanske stjärnjockeyn Garth Puller, som drog sig ur i sista stund när hans bröstskada gjorde att försäkringsbolaget vägrade försäkra honom.

Nicolas historisk

Nicolas Planel kom till Sydafrika för två månader sedan, för att börja på den berömda jockeyakademien. Men där har han fått veta att han var för lång, och antagligen snart för tung. Så han drogs han till travverksamheten och har tränat med de andra noviserna.

– Jag är överlycklig, men det var kanske tur att jag bara fick veta om att jag skulle köra en timme innan start, då hann jag inte bli nervös, sa vinnaren efter loppet.

Han fick mycket beröm av de svenska travkännarna som var på plats i Durban, framförallt för att han trots sin ungdom var kall och la sig bakom ledarhästen, de flesta av de orutinerade kuskarna gick ut för hårt i starten.

Kör på med trav

Lika glad var Dean Latimer, som är den som med STC:s hjälp tagit travet till Sydafrika. Han jublade dessutom som delägare till den svenskfödda vinnarhästen och sexåringen, Quickness Brew.

– Men den bästa känslan var att få se dem trava, och att få se folk jubla på läktarna. Nu kör vi på med mer trav i Afrika, avslutar Dean.

Torbjörn Selander, Kanal75