Han vann 1,3 miljoner åt Timell

Nu hjälper han dig

1 av 2 | Foto: KANAL75
Fredik C Widman.
TRAV

Han har själv varit proffstränare i både Sverige och Italien.

Han är värmningsexpert på Solvalla och kommentator i ATG Live.

Men framför allt är han en värsting på att konstruera V75-system.

Efter 22 år som proffstränare, varav fyra i Italien, kastade Fredrik Widman för drygt två år sedan tömmarna åt sidan. Istället började han som kommentator i ATG Live och sedan en tid är han också värmningsexpert på Solvalla. Dessutom är han anlitad som systemmakare av spelbutiken Riddarhörnan på Östermalm i Stockholm.

– Butiksinnehavaren ringde upp och frågade om jag ville göra ett bolagssystem, säger Widman som knappast ångrar att han tackade ja.

Ett halvår efter premiärsystemet har tiotalet andelsägare belönats med närmare två miljoner kronor. Och framför allt med en storvinst i Örebro på V75 som gav 1 333 772 kronor.

– Det kändes skönt. Men jag hetsade inte upp mig så mycket. Det enda jag gjorde var att jobba in Åke Svanstedt (Verdi Sund) i den sista avdelningen. Det gick vägen, man är ju en bra staketkusk, skrattar Widman.

Martin Timell en av vinnarna

Vem som är med på hans andelssystem vet han inte. Men måndagen efter storvinsten stötte han på ett bekant ansikte när pengarna skulle hämtas.

– Jag träffade Martin Timell på banken när vi skulle lösa in våra vinstbevis. Han är en glad prick och avslutade med att säga: "Vi ses nästa måndag igen".

Martin Timell har själv sagt att han inte vill göra något system.

– Det är ett heltidsjobb om man ska vara riktigt duktig. Jag har varit intresserad av trav ett par år. Enda gången jag har träffat Fredrik C Widman var när jag hämtade ut min vinst. Men det var trevligt.

Han spelar ofta i spelbutiken Riddarhörnan.

– Vi har varit jävligt nära flera gånger. Jag litar blint på dem där. Vi har varit underbart nära, säger Timell

Hemligheten: kunskap och tur

V75 är ett spel där de kunnigaste spelarna oftast har en klar fördel. Den kategorin tillhör Widman och han lägger också ner åtskilliga timmar varje vecka för att hitta vinnarna.

– Jag läser på under hela veckan och försöker ta in allt från tidningar som Vi Tippa och Travronden. Sen har jag väldigt mycket grundkunskap och är ofta uppdaterad på de flesta hästar tack vare mitt jobb där jag ser väldigt mycket trav dagligen.

Bara kunskap räcker emellertid inte för att dra in storkovan. Precis som i de flesta sporter är det ofta små marginaler och mycket tillfälligheter som avgör vem som slutligen står som vinnare. Det gäller alltså att stå på god fot med Fru Fortuna för att kamma in de stora pengarna.

– Hemligheten bakom storvinsterna är kombinationen av kunskap och tur. Desto större system man gör desto mer kan man eliminera turen.

– På ett normalt system bör man spika minst två hästar för att systemet ska ha potential att ge stora pengar. Man måste kunna gardera ett par lopp rejält för att ha chansen att få med riktiga skrällar.