Vaccinationskrav efter A2 på Umåker

” De hästar som vaccinerar sig klarar sig från de här problemen”.

Foto: KANAL 75
TRAV

Minst femton hästar på Umåker har insjuknat i den smittsamma A2-influensan.

Nu vill Umåkers sportchef, Peter Fahlén återinföra vaccinationskrav för travhästar.

– De hästar som har vaccinerat sig klarar sig från de här problemen.

Efter att det konstaterats att tränaren Janne Norbergs hästar drabbats av A2 och stallbacken på Umåker stängts vill sportchefen Peter Fahlén återinföra vaccinationskravet för travhästar.

– Det är min åsikt att man ska göra som med ridhästar och tvingas vaccinera sina hästar.

Vaccinationskravet togs i första hand bort för att det var för dyrt och inte ansågs bra för hästarnas hälsa. Kanske är det dags att tänka om efter problemen längs med norrlandskusten.

– Det vore mycket positivt, det är 10-15 år sen kravet togs bort, vaccinen är inte bara bättre idag, utan är desutom betydligt bättre för hästarna. De hästar som vaccinerar sig klarar sig från de här problemen I den flesta fall, eller åtminstone får ett lindrigare sjukdomsförlopp.

Vågar inte andas ut

Än så länge har minst 15 hästar smittats A2-influensan och smittorisken oroar.

– Det finns fortfarande en stor smittorisk, helt klart. Vi har gjort allt vad vi har kunnat och får hoppas att det stannar vid det här.

Enligt direktiv från STC kommer söndags V65 köras precis som planerat. Än så länge har bara en tränare strukit sin häst på grund av smittorisken.

– Risken finns ju att det blir fler under helgen, men jag tror att de flesta är medvetna om att hästarna kan bli smittade här likaväl som någon annanstans.

ARTIKELN HANDLAR OM