Banveterinärerna protesterar

Kräver att djurskyddet ses över

TRAV

Fem banveterinärer kräver att djurskyddet bör ses över.

De menar att skador hade kunnat förhindras om resurserna varit bättre.

Nu vill de att mer pengar ska avsättas i en djurskyddsfond.

Foto: KANAL75

I en skrivelse i tisdagens Travronden skriver de fem banveterinärerna om hästar som går i mål med blod kring näsborrarna och infektioner i kroppen. ”På senare år har vi både kunnat läsa och höra i media om hästar som i lopp tvingats kapitulera med sönderfallande gaffelband och hästar som kvävt sig då de inte kunnat få luft”, skriver banveterinärerna.

De ställer sig frågan om banveterinärerna hade kunnat ingripa i liknande händelser för att förhindra skador.

Veterinärerna menar att djurskyddet är för gammalt och ger inte utrymme till att undersöka hästarna noggrannare innan start. Arbetsintruktionerna skapades då det största problemet var halta hästar.

Dessutom anslås för lite pengar till forskning. Deras förslag är att skapa en djurskyddsfond dit en procent av statens skatteintäkter på totalisatorn ska gå.

– Det här är kritik mot arbetsgivaren, jordbruksverket och inte mot oss. De vill att vi ska ta över tävlingsdjurskyddet. Det är inte omöjligt, men det kräver först att vi får en förfrågan från staten. Sedan får vi överväga saker, säger Stig Hägglund, biträdande överveterinär vid STC, Svenska Travsportens centralförbund.

Samtidigt menar Stig Hägglund att det inte är så många av landets banveterinärer som står bakom skrivelsen.

– Det är tre aktiva banveterinärer och en pensionerad som skivit under. Det finns 57 banveterinärer som inte skrivit på.