Låt oss göra vårt jobb, Svanstedt

Micke Nybrinks tips och hans senaste krönika

TRAV

Åke Svanstedt har tröttnat på att prata med journalister.

Så nu ska han ta betalt för senaste nytt om stallets hästar.

På ett sätt förstår jag honom.

Men måste ändå, så klart, konstatera att han är fel ute.

Att vara travtränare och chef för ett av Sveriges största travstall är tufft. Det är inget vanligt jobb. Åke Svanstedt har helt enkelt vansinnigt ont om tid, hans dagar avverkas säkert i ett kusligt högt tempo. Tiden räcker inte till. Det är lätt att stressas sönder.

När sedan telefonen ringer hela tiden är det därför inte så konstigt att han blir irriterad.

”Vad faen! Nu igen. Jag skiter i att svara. Det är säkert någon tipsjagande journalist, någon som ska tjata barfota och tejpade öron.”

Spottar spelarna i ansiktet

Han vill ju inte tillbringa dagarna i telefon och svara på en aldrig sinande ström frågor om stallets 200 hästar.

Av den anledningen har vi journalister oftast ringt stall Svanstedts försteman, Glenn H Persson, eller kanske Frank Nilsson. Svanstedt har dessutom, i stort sett, gjort sig omöjlig att nå. Ska man få tag på honom måste man smyga eller gillra en fälla, snara honom.

Men nu ska alltså ingen i stall Svanstedt prata med travjournalister längre, nu är det finito, i alla fall när det handlar om veckans starthästar. All information ska istället läsas in på en betaltelefon dit vi får ringa för 20 spänn (eller nåt) i minuten.

Vi kommer givetvis inte ringa dit. Väljer Svanstedt sedan att vägra lämna information om stallets hästar till Sportbladet när vi hör av oss är det beklagligt. Då spottar han sina sponsorer, det vill säga spelarna, rakt i ansiktet.

Mångfalden viktig

Jag inser att Svanstedt inte gör det med flit, att han bara försöker lätta på sin ohållbara arbetsbörda, att han bara vill göra det han är en sån jäkel på – att träna sina hästar och låta resultaten tala.

Men han kan inte lägga sig i hur vi som bevakar sporten ska göra vårt jobb. Anledningen till att travet i Sverige går så bra är mångfalden. Alla dessa journalister som brinner för sporten och spelet och bevakar 24-7 måste själv få ställa frågorna.

Tillåt mig tvivla på Åke Svanstedts förmåga att göra ett lika bra jobb som 35 oliktänkande journalister. Tillåt mig tvivla på kvaliteten på den informationen som kommer att lämnas.

Nej, Svanstedt, tänk om. Vi vill väldigt gärna veta allt om dina hästar – men du måste låta oss göra vårt jobb, inte försöka ta det ifrån oss.

Du tränar och vi frågar, okej?

FAKTA

Veckans tips

1. 5 Rail Candid (Solvalla, V64-5)

Gillar jag. Stark kö spurt på V75 senast. Draget.

2. 1 Hercules Laser (Solvalla, V64-6)

Härlig frontrunner. Perfekt spår. Hela vägen?

3. 13 Höwings Kumpel (Solvalla, V64-2)

Gått bra på slutet. Vass efter fel senast. Passas.