Helikoptern skrämde galopphästen till döds

Nu stäms företaget på en miljon kronor

Foto: mats genberg
Matanja spåddes en lysande framtid.
TRAV

Helikoptern skrämde ihjäl galopphästen som var på väg mot väldseliten.

Det hävdar hästägaren som nu stämmer helikopterföretaget på en miljon kronor.

Hästen Matanja skrämdes och blev så stressad att hon åsamkades så allvarliga skador att hon dog då en helikopter under låg flygning över tränarens marker i Ale, utanför Göteborg, enligt stuteriets stämning.

Hästen var en galopphäst, ett treårigt arabsto. Stoet har en bror, som tillhör världseliten, men stoet hade bättre anlag. Värdet understiger inte en miljon kronor, enligt stämningen.

Matanja, som ägdes av Onsala Arabians, var dotter till två av världens finaste galopphästar – Amer och Mamytzia – spåddes en lysande framtid.

"Matanja var ett ettårigt arabsto av världsklasslinjer med kapplöpningsinriktning. Onsala Arabians har en bror till det omkomna stoet som tillhör världseliten i galopp. Matanja hade bättre anlag än brodern. Matanjas värde understiger inte en miljon kronor", skriver företagets ombud.

Inspekterade elledningar

Händelsen inträffade 16 maj 2005. Ale elförening hade hyrt en helikopter för att inspektera elledningar. Det företag som anlitades heter HR Helicopter Operation. Helikoptern flög då över platsen där Matanja fanns hos sin tränare.

– De hade verkligen ingenting där att göra. De tyckte väl att det var kul att ta en extrasväng för att titta på hästarna, säger Dag Ulvegärd som driver Onsala Arabians.

Vad säger du om ersättningen på en miljon?

– En miljon kronor är verkligen i minsta laget. Det kostar pengar att få fram en sån här häst, det är ju inte som kaniner som man kan få fram hur många som helst utav. Det här var den snabbaste araben i Sverige, hon var vansinnigt snabb och skulle just starta sin karriär som treåring, säger Dag Ulvegärd.

ARTIKELN HANDLAR OM