Rekordjakten går vidare för Järvsöfaks

Ute efter 174:e segern

Foto: kanal 75
Järvsöfaks är en svensk publikfavorit. Under lördagens V75-tävlingar på Solvalla finns det möjlighet att träffa stjärnhästen på närmare håll.
TRAV

Järvsöfaks fortsätter sin rekordjakt.

På torsdagen jagar Sveriges populäraste travhäst karriärens 174:e seger i samband med V65-tävlingarna i Gävle.

Jakten på Sabins svenska rekord i antalet segrar går vidare. Sabin, som tävlade på 1960-tal och början av 1970-talet, fick segerdefilera hela 182 gånger på 343 lopp.

Järvsöfaks har startat 197 gånger och vunnit 173 lopp.

– Fast egentligen är det inte Sabins rekord vi jagar utan norske Alm Svarten, som vann 184 gånger, säger tränaren Jan-Olov Persson.

För knappt två veckor sedan gjorde Järvsöfaks årsdebut. 14-åringen visade inga ålderskrämpor utan såg minst sagt löpsugen ut vid enkel seger på Bergsåker.

– Det är en helt fantastisk häst och han tycker fortfarande det är kul att både träna och tävla.

Tuffaste motståndet för Järvsöfaks på torsdagen kommer från norske Mörkvedt Jerkeld, som årsdebuterar.

Järvsöfaks på Solvallas publikplats

På lördag ska sedan Järvsöfaks visa upp sig på Solvalla i samband med V75-tävlingarna. Alla som vill får chansen att hälsa och klappa stjärnhingsten på publikplatserna mellan 12.30-13.30.

Järvsöfaks kommer sedan att leda defileringen till V75-1 och någon i publiken kommer att få åka med och även köra supertravaren.

– Eftersom det blir premiär med dubbelsulky för Järvsöfaks så är det första gången någon "utomstående" får köra hästen. Jag hoppas att det blir uppskattat, hälsar Jan-Olov Persson.

FAKTA

Flest segrar

Alm Svarten: 388 starter, 184 segrar

Sabin: 343 stater, 182 segrar

Järvsöfaks: 197 starter, 173 segrar

KANAL 75