Kan bli det största skadeståndet

”Jag har aldrig varit med om något liknande”

TRAV

Foppas stämning på tolv miljoner är ett unikt fall.

– Ingen häst av Tsar d'Invernes kaliber har tidigare skadats på det här viset, säger STC:s jurist Göran Wahlman.

Foto: kanal 75
STC:s jurist Göran Wahlman.

Peter Forsberg och Robert Bergh stämmer Norrlands travsällskap och ett Timråföretag på tolv miljoner kronor efter en olycka på Bergsåkers travbana 2004 som ledde till att Tsar d'Inverne tvingades avlivas.

Tolv miljoner kronor skulle bli det största skadeståndet någonsin inom svenskt trav.

Solero Briljants ägare Harry Carlsson fick 860 000 kronor då hans häst skadade sig under Åby Stora Pris för två och ett halvt år sedan, vilket i dag är den största summan som utbetalats.

– Det här är en mycket stor summa vi talar om. Ingen häst av Tsar d'Invernes kaliber har tidigare skadats på det här viset. Men summan sig är egentligen inga konstigheter, det finns försäkringar vid varje lopp som täcker upp till 20 miljoner kronor, säger STC:s jurist Göran Wahlman.

Olyckan på Bergsåker är unik i flera avseenden, inte bara vad det gäller beloppet på stämningsanökan.

– Jag har aldrig varit med om en liknande olycka. Det speciella i detta fall är framförallt att det har skett under träning och inte under ett lopp, där man är mer van vid olyckor. Därför anser jag att det är bra att det här fallet prövas.

Ansvaret oklart

Vem som bär det yttersta ansvaret för olyckan är ännu oklart. Om någon nu gör det och inte händelsen klassas som en ren olyckshändelse.

– Om någon kör på en älg så kan man ju knappast stämma någon för det, säger Göran Wahlman.

Stämningen omfatttar H-O Bergmans Reklam, som stod för reklamen vid banan, Timråföretaget Norrlands Hall & Kapell, som utförde arbetet med att byta reklampresenningar och Norrlands travsällskap som ansvarar för banans säkerhet.

– Det kommer nu att bli en affär mellan försäkringsbolagen för företagen, något som säkert kan ta ett par år om man inte lyckas enas om någon form av förlikning.