Satsar mot USA – kan få med sig Svanstedt

Storhästägaren Bender om sin nya satsning – kan få sällskap av Svanstedt

Foto: kanal75
TRAV

Karl-Erik Bender, stall Palema, är i färd med att köpa en träningscamp i Florida.

Då öppnar han för att Åke Svanstedt kan flytta dit.

– Åke har sagt att han kan tänka sig avsluta karriären i USA, säger Karl-Erik Bender.

Storhästägaren från Kvänum har skurit ner antalet hästar i Sverige. Det hindrar honom inte för att göra en större satsning i USA. Inom kort kan han göra klart med köpet av en ny träningsanläggning.

– Vi har tittat på en gård som ligger mellan Orlando och Pompano Florida. Den heter Bero Beach och ser mycket intressant ut. Jag åker över igen den 6 april och då avgörs det om det blir något köp, säger Karl-Erik Bender.

– Vi har minskat ner vårt hästantal i Sverige från 160 till 100 hästar. Det är för att jag är besviken på ATG:s och STC:s agerande gentemot de utländska spelbolagen. Det är inte speciellt trevligt att Unibet och de andra snyltar på vår travsport. Och travets ledning tar alldeles för lättvindigt på det här.

Men nu kan du tänka dig att satsa i USA istället?

– Ja, tanken är att köpa lite unghästar på auktioner där borta och sedan träna upp dem i Florida. Då passar det bra att ha en egen farm att ha hästarna på. Vi kommer även att ha en del uppfödning där. Men jag betonar att ingenting är klart ännu.

Du har mycket hästar i träning hos Åke Svanstedt. Kommer Svanstedt att flytta sin verksamhet till USA ifall du köper gården?

– Nej, Åke har i dagsläget ingen tanke på att flytta till USA. Däremot kommer han att ha några unghästar i träning där i fall det blir aktuellt.

– Åke har också sagt att han kan tänka sig att avsluta sin tränarkarriär i USA. Men det ligger långt fram i tiden och är inget som är aktuellt inom de närmaste åren. Men det kan mycket väl bli så att Svanstedt avslutar sin karriär i Florida.

Vad har du för kommentar till de nya vittnesuppgifterna och anklagelserna mot Svanstedt?

– Jag har frågat Åke hundratals gånger genom åren om detta och han har alltid förnekat det. Jag kan också gå i god för att det aldrig har hänt på våra hästar på stall Palemas gård, säger Karl-Erik Bender.

Michael Carlsson, Minimedia