Från Paris till Piteå – nu radar han segrar

Tränaren om chanserna på V64 och fransosen Quator Des Charmes

TRAV

I somras flyttades hästen från Paris till Piteå.

Ett galoppmisslyckande och tre raka segrar senare kommer Quator Des Charmes till Solvalla för att prova hetluften i V64.

– Det känns som han ska kunna räcka en bit i det där loppet, säger nye tränaren Roger Nilsson.

Foto: ALN
Quator Des Charmes och Roger Nilsson.

Det var i juni som fransosen kom till Norrbotten och Roger Nilssons träning. Valacken var sent utvecklad och fick problem som tre- och fyraåring. Följden blev att hästen nästan inte hade några lopp alls att starta i nere i Frankrike för tränaren Anders Lindqvist.

I år, när hästen fyllde fem, provade Anders Lindqvist en kursändring och kontaktade sin gamle lärling sedan tiden i Sverige.

Roger Nilsson anmälde Quator Des Charmes till ett lopp i Lycksele för att testa stallets nykomling.

– Han höll på att springa rakt ut i sista kurvan, där det gick alldeles för fort, och galopperade. Det var då jag kände att han var något alldeles extra - åtminstone med mina mått mätt, säger Roger Nilsson som har 21 hästar i träning och licensen på Bodentravet.

Tre till start

Quator Des Charmes är inte den enda hästen han har med sig till Solvalla på onsdag. Han startar fatiskt tre från det egna stallet:

Quator Des Charmes (V64-2), Silvester Flevo (V64-4) samt Stall Rix FM Norrbotnias häst Barcelona F. (V64-5)

– Det är ett bra tag sedan man hade tre till start på Solvalla! Jag tror lite på chans med både Quator Des Charmes och Barcelona F. Silvester Flevo däremot jagar pengar i sitt lopp. Barcelona F. startar i ett hårt gäng men ska ändå med på lapparna om man garderar tycker jag. Han lider av att han är lite dålig första varvet och blir det hårt tempo borde det passa honom. Han går alltid starkt till slut, säger Roger Nilsson.

Han har varit mycket nöjd med hästen i de två senaste starterna sedan den lättats i balansen.

– Han var både spänd och arg i början och sprang och spände sig i loppen. Nu har jag ändrat skoningen på honom ganska ordentligt och det känns faktiskt som att han ska kunna lägga i en bra växel till.

Ingen skuttburk

Bodentränaren håller dock fransosen Quator Des Charmes som sin bästa chans på onsdag. Efter galoppen i Lycksele har det blivit tre raka segrar.

Senast blev det en överlägsen triumf på Umåker.

Quator Des Charmes har en pappa och en morfar som inte brukar lämna särskilt rentravande hästar.

– Pappan är en äkta fransman. Morfadern High Echelon vann Prix d´Amerique men har bara lämnat skuttburkar tidigare. Enligt Lindqvist ska den här inte kunna trava alls med den stammen. Avkommor efter Gobernador som travar brukar dock bli bra - och det här är en sån. Det är en riktig travare, ren i aktionen och både stark och speedig. Han är även lätt att vända upp från snäva spår. Som det känns är han mer eller mindre komplett. Jag hoppas att han ska duga ett bra tag till då han har lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet. Det är svårtippat men jag måste hoppas på lite segerchans ändå trots att det är några bra hästar emot, säger Roger Nilsson.

Lindqvist har en dröm

Hästens gamle tränare Anders Lindqvist är inte helt oväntat optimist inför onsdagens start. Svenskfransosen Lindqvist brukar sällan ligga lågt i tipsen när han tycker om hästarna han talar om.

– Quator Des Charmes tränade enormt bra här nere men hade svåra uppgifter hela tiden. Roger har fått bra ordning på honom och förhoppningsvis dröjer det ett bra tag innan hästen förlorar. Vi drömmer om en ny Lugdunum, säger Lindqvist.

Mikael Wikner/KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM