”En häst för eliten”

Foto: KANAL75
Brioni med sin tränare Joakim Lövgren och skötaren Massimo Vassallo.
TRAV

På lördag debuterar Brioni i gulddivisionen i jakt på sin 20:e seger.

Joakim Lövgren har samma känsla som han en gång hade med Torvald Palema.

– Det här är en häst som har förutsättningar för eliten.

Det är jackpott på V75 och 47 miljoner kronor ligger i potten för sju rätt på Jägersro. Skulle det bli en ensam vinnare ryker vinstrekordet på V75 på lördag.

Det drygt två år gamla rekordet från Halmstad betalde 47 360 999 kronor.

I jakten på vinnarna har vi varit i kontakt med ett av Jägersros hetaste stall. Stall Joakim Lövgren som startar hela 21 hästar under derbyhelgen fredag till söndag - fem av dem inom V75-spelet.

– 21 hästar samma helg är rekord för stallet. Men många hästägare vill starta derbyhelgen. Att vara hästägare ska vara kul och trav ska vara kul, säger Joakim Lövgren.

Det mest spännande namnet hittar vi på V75 och det handlar förstås om stallets stjärna, segermaskinen Brioni. Sexåringen gör comeback i större sammanhang och jagar 20:e segern i 23:e starten.

– Som tränare är jag lite spänd på att se vart utvecklingen leder. Det här är en häst som har förutsättningar för eliten, men ännu har vi inte maxat honom, eller behövt maxa honom och han har bara gått i botten en enda gång. Men uppgiften med spår tio kunde inte varit mycket svårare, säger Joakim Lövgren.

Laddar på kurort

Jägersrotränaren själv laddar inför den kommande helgen på ett speciellt sätt.

– Jag är på kurort i Tyskland och firar pappas 70-årsdag.

När det gäller publikfavoriten Brioni så var det i år han skulle ta klivet in i eliten på allvar och ett av målen var Elitloppet. Men en skada i ett genrep inför Olympiatravet spolierade stora delar av säsongen.

– Det var en cementhård bana den dagen på grund av regn och han gick över i passgång och trampade sig väldigt illa på en av framhovarna. Det blev ett djupt sår som tagit tid att läka.

– Jag tycker inte om att använda ord som otur. Det finns alltid samband och orsak till det som sker. I det här fallet har jag analyserat och kommit fram till att jag skulle ha strukit hästen, vilket jag även var på väg att göra. Att jag inte strök är mitt stora felbeslut i år.

Duvor eller ugglor?

När Elitloppet avgjordes sista söndagen i maj fick Joakim Lövgren, istället för att vara med Brioni, se sin förra unghäststjärna Torvald Palema vinna i regi Åke Svanstedt.

Vad kände du då?

– Kände? Ingenting. Att den hästen kunde vinna Elitloppet var ganska sannolikt med hans härstamning och hans tidiga speed. Redan när han var två år kunde han speeda på ett sätt som tvååringar normalt inte kan i 1.08-tempo. Nej, det var ingen skräll.

Att ha känslan - att känna att hästarna har det där lilla extra som gör dem till potentiella stjärnor - är en viktig egenskap som travtränare. Joakim Lövgren har samma känsla för Brionis förutsättningar som han en gång hade för Torvald Palema.

– Det måste finnas grundförutsättningar, vi kan inte göra duvor av uggleägg.

Slutar hos Lövgren

Brioni, som har två raka segrar efter comebacken i lite enklare sammanhang, gav ett fint formbesked i ett träningsjobb inne på Jägersro på måndagen när skötaren Massimo Vassallo körde 1.22 över 2 600 meter med honom.

– Han kändes perfekt. Jag skulle säga att han har toppform och jag är alltid optimist, säger maltesen som gör sin sista arbetsdag hos Joakim Lövgren på lördag.

– Jag har skött Brioni sedan han kom till Sverige. Det är klart att det känns att lämna en sådan vän, men allt har ett slut och jag vill gå vidare. Jag flyttar med flickvännen till Stockholm och hoppas på jobb i något av storstallen där uppe. Jag har sökt jobb hos Stig H Johansson och hos Stefan Hultman.

Massimo Vassallo har varit stall Joakim Lövgren presstalesman i flera år och så här säger han om stallets övriga V75-hästar:

– Luringen Palema (V75-2) är startsnabb och har ett bra spår över passande distans. Han har toppform och jag tycker att det ska vara en bra chans även om jag har respekt för Mellby Sambuca.

– Winner's Rose (V75-4) fick ett dåligt spår mot tufft motstånd. Jag skulle bli nöjd om hon är bland de fyra.

– Dame Ella (V75-5) vann ett billigt lopp i Kalmar senast. Hon är på väg uppåt i form och kan öppna okej. En platschans.

– Uncle Joe's Jet (V75-6) är en mycket bra häst som möter tufft motstånd och jag tror på platschans. Jag tror Victory Love blir svårlagen.

Lars-Ove Pettersson/KANAL75

ARTIKELN HANDLAR OM