Europa runt på tre dagar

TRAV

Den flygande finländaren Jorma Kontio har några hektiska dagar framför sig.

Fredag till söndag ska han köra travlopp i tre länder.

Men i loppet han minst av allt vill missa ska han inte själv delta.

– Min dotter Nina ska köra i ponnyderbyt och det vill jag verkligen inte missa, säger Kontio.

Jorma Kontio inleder sitt tre dagar långa flängande i Europa på fredagen, då han lämnar hemmet i Enköping för att flyga till finska Tammerfors. Där väntar ytterligare 30 mil i bil innan han når Villmanstrand vid ryska gränsen, där han ska köra Timo Nurmos-tränade Target Hoss. Hon vann i fjol det finska kriteriet och så sent som i lördags tog hon hem det finska derbyt i Helsingfors.

– Det är starkt gjort av ett sto med endast tolv starter innanför västen, säger Kontio, som den här gången ska köra hästen i ett uttagningslopp i Finlands svar på Stochampionatet.

– Hon rapporteras ha tagit derbysegern på bästa sätt och trots bakspåret kan jag inte vara annat än optimistisk. Jag vann loppet med Louise Laukko 1996, som på den tiden tränades av Timo Nurmos, och vi kanske kan hoppas på repris med Target Hoss.

”En härlig individ”

Efter avklarat dagsverke i Villmanstrand är det återigen 30 mil i bil samt övernattning i Tammerfors som gäller för Kontio. På lördag morgon blir det sedan flyg till Stockholm för vidare flyg till Bologna i norra Italien. Några mil därifrån, i Cesena, ska Kontio köra Nils Enqvist Opal Viking på lördag kväll.

– Opal Viking är en härlig individ som ligger mig varmt om hjärtat. Vi har kamperat ihop under flera år och han är den travare som jag kört in mest pengar med. Jag har inte kört honom sedan i våras men han har två färska lopp i kroppen och formen kommer att bli bättre för varje start.

– Det är samma upplägg som i fjol med starter i Italien och Frankrike som gäller, om hästen håller sig frisk. Han har tillhört Europaeliten under de senaste åren och jag hoppas och tror att han gör det även i vinter.

Vill inte missa ponnyderbyt

På söndag morgon bär det sedan iväg mot nordligare breddgrader igen för den flygande finländaren.

– Det blir tidig uppgång på söndag. Om flyget håller tiden, vilket jag verkligen hoppas, bör jag anlända till Jägersro vid tolvtiden. Min dotter Nina ska köra i ponnyderbyt som startar klockan 12.30 och det vill jag verkligen inte missa.

Du kör själv i både Derbystoet och derbyt? Vad tror du om din duo, Gossip's Queen (V65-5) och 8 Yanantin Boko (V65-6)?

– Gossip's Queen var mycket fin i uttagningsloppet där hon spurtade på pigga ben till seger efter en fin resa. Stoet är nog i sitt livs form och från tredjespåret bör vi få en fin resa. Hon behöver ha det serverat för att hon ska bjuda till och får vi fritt spurtutrymme över upploppet kan hon sluta långt framme.

– Yanantin Boko kunde jag inte ladda med som önskat från start senast då han var rullig, vilket ledde till att inledningen blev tuffare än planerat. Att han sedan inte kunde stå emot Spring Erom över upploppet är det inte mycket att säga om. Yanantin Boko har kapacitet att blanda sig i den främre träffen men ett åttondespår sänker förhoppningarna på förhand. Jag hoppas att vi hittar ner i ett vettigt slagläge för då bör han få med sig en del av priskakan.

Vem vinner derbyt?

– Yield Boko.

FAKTA

Jorma Kontios helg:

Fredag: Flyg Stockholm-Tammerfors. Bil ca 30 mil till Villmanstrand för att köra Target Hoss. Efter tävlingarna tillbaka med bil till Tammerfors.

Lördag: Flyg Tammerfors-Stockholm. Flyg Stockholm-Bologna. Bil till Cesena för att köra Opal Viking.

Söndag: Flyg Bologna-Köpenhamn. Bil till Malmö och Jägersros derbysöndag.

Ola Johansson, Petri Johansson/Kanal75