SM-seger för Abba–Bennys häst

TRAV

Ellis Lad är Täbys nya galoppstjärna.

Treåringen vann Breeders' Trophy Classic och blev miljonär på kuppen.

I SM Classic gjorde ABBA-Benny Andersson återbesök i vinnarcirkeln när hans Django försvarade sin titel.

Foto: KANAL75/ Stefan Uppström
ABBA-Benny Andersson fick ännu en dalahäst sedan hans Django försvarat sin titel i SM Classic.

Breeders' Trophy Classic var huvudnumret på Täby galopp på tisdagskvällen. Drygt 600 000 kronor låg i potten för vinnaren och det blev hemmaseger för löftet Ellis Lad.

Den treårige fuxen har tidigare uppträtt hetsigt men med blinkers fungerar han bättre och ser helt enkelt helläcker ut i sin effektiva stil när han tillåtts sträcka ut för fullt. Genom sista sväng kom han i närkontakt med ledaren Kaibito och när sedan jockeyn Fernando Diaz gav honom full anfallsorder avgjorde han enkelt över upploppet.

Mirona svarade för en avslutning att lägga på minnet till nästa start och knep andrapriset före Kaibito som var tapper trea från fronten.

Ellis Lad tränas och ägs av Täbys Erna van Doorn, som sa så här efter triumfen.

– Det här är det största jag vunnit. Det betyder att jag kan gå i pension...

Andra raka SM-segern för ABBA-Benny

Förutom Breeders' Trophy Classic bjöd Täby på fyra SM-löpningar.

SM Classic för den äldre eliten blev en fantastisk duell över 1 950 meter på gräs mellan storfavoriten och titelförsvararen Django i ledningen och jätteskrällen Quint Essentials utvändigt. In på upploppet såg ledaren ut att ha kontroll på loppet. Då kopplade plötsligt Quint Essentials greppet, men då svarade Django invändigt och kontrade till sig segern i de sista galoppsprången tillsammans med jockeyn Mark Larsen. Jägersros Jessica Long tränar SM-vinnaren som förutom äran belönades med 110 500 kronor åt ägaren ABBA-Benny Andersson.

- Jag har inte varit på Täby sedan fjolårets vinst. Men det är fint, man kommer till Täby en gång om året och hämtar en dalahäst... Egentligen är distansen lite kort för Django, men Mark var aldrig orolig, kommenterade Benny Andersson andra raka SM-segern.

Holly Society obesegrad SM-vinnare

I SM för sprinters fick storfavoriten Tertio Bloom ge sig mot överraskningen Dollar Hill som kom hem först i händerna på Jacob Johansen över 1 150 meter på Täbys gräs. 100 000 kronor var segern värd för den fyraåriga fuxvalacken som tränas av Jägersrotränaren Ole Larsen. Det var förövrigt Tertio Blooms fjärde start på Täby galopp och fjärde andrapriset...

SM för tvååringar avgjordes också över 1 150 meter på gräset och det blev favoritseger genom Holly Society och jockeyn Per-Anders Gråberg. Caroline Malmborg tränar fuxstoet som därmed är obesegrad i livet efter tre starter. Segern var värd 228 000 kronor.

– Hon är cool och har alla egenskaper för en bra häst. Hon är svår i stallet, men bra på banan, så det gör inget, kommenterade Caroline Malmborg.

Tina Henriksson fick full fart på Danish Welcome som raketspurtade över upploppet i SM för amatörryttare och snuvade titelförsvararen Ricardo Ramallo som ledde länge på Ruinart.

Lars-Ove Pettersson/KANAL75