DUNDERDUELLEN

Maharajah, kullens kung, möter krigaren Yield Boko

Foto: KANAL75
Maharajah och Yield Boko.
TRAV

I ena ringhörnan finns ”stenkrossen” Maharajah.

I superduellen mot Yield Boko talar mycket för att han får göra grovjobbet utvändigt om ledaren.

Men det är ingen som skrämmer tränaren Stefan Hultman.

– Jag riktigt längtar till Derbyt. Är Maharajah hundraprocentig tror jag att han vinner, säger Hultman.

Maharajah har beskrivits som ett fenomen under sin korta karriär. Han var hästen som fick Örjan Kihlström att gråta glädjetårar efter sin fenomenala seger i E3-finalen förra året. Han vann Kriteriet i suverän stil och var treåringskullens stora kung. I år har han startat sparsamt, fyra gånger, och det har blivit två segrar men också två förluster. Maharajah infriade förväntningarna i derbyuttagningen och vann enkelt efter att ha kommit till ledningen.

– Han vann okörd och det var mer som ett träningsjobb för hästen. Han hade ungefär 75- till 80-procentig form och den sista pusselbiten hoppas jag vi ska hitta till finalen. Allt talar för att vi gör det också, säger Stefan Hultman.

Årets mål

Solvalla-tränaren har länge haft Derbyt som årets stora mål för Maharajah. Den urstarke fyraåringen passar speciellt bra över lång distans.

– Ända sedan hästen vann Kriteriet i fjol har siktet varit inställt på Derbyt. Matchningen har gått ut på att han skulle vara på topp andra halvan av året. Nu blev det lite grus i maskineriet eftersom han hade en halsinfektion i Bollnäs då han blev tvåa efter Nu Pagadi.

– Maharajah fick behandlas med hostmedicin och blev snabbt frisk. Men det gjorde att vi inte kunde starta i Eskilstuna som vi hade tänkt. Så egentligen skulle vi ha haft ett lopp till i kroppen på honom inför derbykvalen, säger Hultman.

– Han var ändå rejält tränad och grundkonditionen var jag inte orolig för. Förhoppningen var att han skulle gå framåt med loppet i kroppen och bli rappare och spänstigare i steget. Det har han också gjort för hästen har varit kanonfin i intervalljobben efteråt. Det har precis fått den effekt som jag hade önskat mig.

Den bästa hästen

Stefan Hultman och Örjan Kihlström har tidigare sagt att Maharajah kan vara den bästa häst de har tränat respektive kört. Men tidigare under våren hade hästen en del problem med infektioner vilket har gjort att allt inte har gått som på räls i år. Men att det finns skyhög kapacitet i Maharajah visade han i Rättvik under midsommar när han vann på tiden 1.12,3. Körande Jörgen Sjunnesson var smått chockad efter loppet och menade på att Maharajah var den bästa häst han någonsin kört. Och då har han vunnit Sundsvall Open Trot med Triton Sund…

– Det här är ett råämne av guds nåde. Jag vill påstå att han har samma höga kapacitet som From Above hade. Nu har han ju en del kvar att bevisa på tävlingsbanan innan han kommer ifatt honom, men som hästen känns är han bland det värsta jag har tränat. När han vann på 1.12,3 i Rättvik närmast joggade hästen ifrån till seger.

– Vi har inte dragit tussarna på Maharajah någon gång hittills. Det känns som att det kommer att ha en väldigt god effekt den dagen vi gör det. Kanske att blir det i derby-finalen. Vi får se om det behövs, säger Hultman och skrattar.

– Däremot så fortsätter vi nog att köra med skor runt om. Jag har haft funderingar på att prova barfota men vi spar nog den godbiten framöver. Det känns inte som att just det skulle bli avgörande här.

Hur är känslan annars inför Derbyt? Alla pratar om den stora superduellen mellan Yield Boko och Maharajah.

– Det är ett fantastiskt fint Derby och jag tycker att Yield Boko ska vara favorit. Mycket talar för att det blir tredjespår fram till ”dödens” för min häst och sedan får han göra grovjobbet. Men är det någon som klarar av att gå den tunga vägen så är det Maharajah. Han är oerhört stark både fysisk och psykisk. Jag riktigt längtar till loppet ska gå och är hästen hundraprocentig tror jag att han vinner.

Du har även med Marshland som var tvåa i sitt kval bakom Yield Boko. Chanserna där?

– Marshland gjorde ett bra lopp i försöket. Han blev lite vass när han kom till ledningen eftersom han fick köra sig dit. Men sedan blev han helt avklädd av Yield Boko när denne slog klorna i honom. Jag tycker ändå att han höll bra över en inte helt optimal distans.

– Nu har han ett dåligt läge men jag tror också att hästen är bättre bakifrån över 2600 meter. Han får smyga med och hoppas på hårt tempo. Kan han vara bland de fem främsta är jag mycket nöjd.

Till sist; du har tidigare uttalat dig i en intervju om att du SKA vinna Prix d’Amerique med Maharajah. Berätta mer.

– För det första skulle det vara otroligt kul och spännande att få prova Maharajah i Frankrike. Framförallt då på Vincennes enormt fina bana. Tänk att få köra ut där med en formtoppad häst som vi har rivit av skorna på. Jag tror att Maharajah är min enda chans att få vinna ett Prix d’Amerique, säger Stefan Hultman.

– Visst, det är långt dit men man måste få ha lite drömmar och fantasier. Det tror jag att alla tränare har inombords. Speciellt när man sitter där och tränar sina hästar i ösregn och regnet strilar ner i nacken och man har blöta kalsonger på sig i åtta timmar. För så är faktiskt ofta förhållandena för oss och det är sällan som det är vita handskar och solsken.

– Men just under de där regniga dagarna då brukar jag drömma mig bort och då tänker jag ofta på just Prix d’Amerique med Maharajah. Är det någon häst som jag ska vinna Prix d’Amerique med så är det han.

FAKTA

Maharajah

4-årig brun hingst

16 starter: 11 segrar, 3 andra- samt 1 tredjeplats

Meriter: Överlägsen seger i Svenskt Travkriterium, E3-finalen, Sommarfavoriten, lätt seger i uttagningsloppet till Svenskt Travderby.

Insprungna pengar: 3 492 000 kronor.

Stefan Hultman om Yield Boko:

– Det har jag vetat länge att Yield Boko är en väldigt bra häst. Han imponerade i försöket och är den häst som får gälla som favorit i finalen. Åtminstone verkar alla experter och tidningar tippa honom som vinnare. Det är en fantastisk häst men jag har absolut inte gett upp på förhand.