”Han är en riktig stjärna”

Foto: ALN
TRAV

Yield Boko är mångas vinnare i superduellen mot Maharajah.

Han tränas av Timo Nurmos som är något av derbyspecialist.

I fjol vann han Derbyt med Sahara Dynamite.

I söndags tog han hem det finska Derbyt med Target Hoss.

– Yield Boko är en riktig stjärna och jag är optimist, säger Nurmos som även tränar Yanantin Boko i finalen.

Timo Nurmos är en av landets främsta unghästtränare. De senaste tre åren har han kvalificerat sju egentränade hästar till finalerna. Förutom årets två derbyhästar kvalade han även in tre finalister till Derbystoet.

– Det har gått bra. Vi jobbar hårt och målmedvetet med unghästarna. Just Derbyt har varit både Yield och Yanantin Bokos stora mål. Det är kul att vi har lyckats komma dit. Nu är vi med i matchen, säger den lite lågmälde finländaren.

En jättetalang

I fjol utkämpade hans Sahara Dynamite en tuff kamp med Wellino Boko. I år kan Nurmos ta sin andra raka derbyseger på svensk mark. Hans stora vapen är Yield Boko, en jättetalang som vunnit 14 lopp på 15 starter. Enda missen kom i kriteriekvalet i fjol då han satt fast med mycket krafter kvar. Yield Boko är en ”Nurmos-produkt” rakt igenom.

– Jag såg honom redan som fölunge och då var han bara två, tre månader gammal. Jag minns att jag redan då tyckte att han hade det där lilla extra. Det är en väldigt ädel och fin häst, säger Timo Nurmos.

– Första vintern som ettåring var han på min unghästfilial i Finland för uppträning. Jag kommer väl ihåg när jag körde honom för första gången. Jag har en bok som jag för anteckningar i om alla hästar och där har jag skrivit mycket gott om mina första intryck av Yield Boko.

Om du beskriver Yield Boko, hur låter det då? Vilka är hans bästa egenskaper?

– Det är en normalstor häst som är väldigt lätt i kroppen. Han har visat att han har alla egenskaper som en bra häst ska ha. Han är startsnabb, travsäker, speedig och stark. Det sistnämnda visade han senast i försöket till Derbyt då han fick tungt lopp utvändigt om ledaren. Trots det vann han enkelt.

– Enligt Björn fanns det krafter kvar i mål och hästen sprang bara och klippte med öronen den sista biten. Det var precis som att han väntade på att få en ny signal, att springa ännu fortare.

– Det är en väldigt snäll häst och han är trygg i sig själv. Det tyder på ett bra psyke. Jag har gillat honom sedan jag såg honom för första gången. Jag förstod tidigt att han skulle bli en stjärna.

Årsdebut i maj

Timo Nurmos har vasamt och försiktigt matchat fram Yield Boko mot Derbyt. Han gjorde inte årsdebut förrän i slutet av maj och Nurmos stod medvetet över både Kungapokalen och Sprintermästaren. Finländaren har följt ungefär samma plan som han gjorde förra året när Sahara Dynamite vann Derbyt. Och är det någon som kan det här med att träna och matcha fram unghästarna rätt, så är det finländaren. Han har vunnit fyra Derbyn som tränare hittills, tre i Finland och ett i Sverige. Förutom Sahara Dynamite och Target Hoss heter segerhästarna Louise Laukko och Obelix Laukko.

– Men jag har även vunnit Derbyt som hästägare och uppfödare. Jag var nämligen delägare i Houston Laukko när han vann och Ebony Eyes var jag uppfödare till.

Hur är feelingen inför finalen? Många spekulerar i att Yield Boko tar ledningen och sedan får Maharajah jobba utvändigt?

– Allt är bra med hästen och han tog förra loppet på bästa sätt. Han var inte tom i mål i försöket och hade propparna kvar i öronen. Vi får hoppas att alla är friska och får chansen. Jag vill inte spekulera i hur loppet blir kört, kusken får sköta taktiken. Men jag är i alla fall optimist, det är jag alltid när Yield Boko startar.

Du har även med Yanantin Boko, som blev tvåa i sitt uttagningslopp. Hur är läget med honom?

– Det är bara bra. Jag har haft honom lika länge som Yield Boko och de har följts åt på vägen. Yanantin visade i Kriteriet i fjol att han tillhör de bästa i kullen. Trots stenhårt tryck i ledningen höll han storstilat som trea.

– Han var även mycket bra i Sprintermästaren. Att kunna gå två 1.11-tider i åttonde och nionde starten är inte dåligt. Han har aldrig varit sämre än trea och gör säkert ett bra lopp igen. Hästen är väldigt startsnabb men har ett knepigt läge.

Till sist; hur går det i årets Derby? Blir det Nurmos-seger igen?

– Det får andra tippa. Jag kan bara säga att mina hästar är fint i ordning. Jag är stolt över att träna två så fina hästar som Yield och Yanantin Boko.

– Derbyt är det största loppet man kan vinna, åtminstone för oss som satsar hårt på unghästar. De som vinner Derbyt brukar också bli riktiga stjärnor som äldre hästar, säger Timo Nurmos.

FAKTA

Yield Boko

4-årig brun hingst

15 starter: 14 segrar och en tredjeplats

Meriter: Finalvinst i Breeders Crown 2008, vinst i semifinalen till Breeders Crown (slog då Maharajah). Lätt seger i uttagningsloppet till Svenskt Travderby.

Insprungna pengar: 1 675 000 kronor.

Timo Nurmos om Maharajah:

- Han har imponerat i flera lopp och visat att han är en bra häst. Men jag har inte studerat honom på nära håll och kan inte uttala mig om hans exteriör. Det skulle vara kul att få provköra hästen och titta på lite närmare på honom. Men jag har inte respekt för någon enskild häst i Derbyt utan alla som är med är tuffa konkurrenter. Jag har respekt för alla finalister.

ARTIKELN HANDLAR OM