”Räds ingen av motståndarna”

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Åke Svanstedt är som vanligt het inför V75.

Inför jackpottomgången på Jägersro selar han ut nio egentränade hästar.

– Victory Love är bästa chansen. Jag räds ingen av motståndarna, säger Åke Svanstedt till Trav365

Stall Svanstedt har passerat 32 miljoner kronor i inkörda pengar. Han är splendid isolation i tränarligan och hästarna fortsätter att hålla fin form. Inför den stundande derbyhelgen har vi kollat läget med Åke om hans V75-chanser. Svanstedt åker till Jägersro med nio egentränade hästar i bagaget. Han har ingen häst med i Svenskt Travderby men däremot kör han Carmenere åt Timo Nurmos i Derbystoet.

– Derbyt tror jag att Yield Boko vinner. Han imponerade mest av alla i försöken och tar ledningen. Jag tror inte att Maharajah kan plocka ner honom därifrån, säger Åke Svanstedt.

– Derbystoet är lite mer öppet. Det känns som att Nurmos hästar har lite outsiderchans. Jagmi spurtade jäkligt bra i debuten för Nurmos och Carmenere som jag kör är heller inte helt borta.

Över till V75-hästarna. Vad är feelingen inför lördagens jackpottomgång?

– Först kan jag säga att alla hästarna har känts fina i jobben under veckan. Både i intervaller på sandbanan och i rundbanejobben. Det finns inga minus på någon.

– Men jag tycker inte att jag har någon kanonchans på V75. Bästa chansen är Victory Love (V75-6). Han var riktigt bra vid segern senast och ska ha gått framåt ytterligare eftersom han var behandlad och hade stått över inför den starten. Jag låg lite lågt på förhand inför den starten men samtidigt mötte han inte världens tuffaste motstånd.

– Jag räds ingen av motståndarna här men däremot är jag bekymrad över läget. Jag hade hellre haft spår tolv än innerspåret. Han har lärt sig att öppna allt bättre och kan sticka iväg snabbt om jag trycker av honom. Problemet är att det är en häst som utan förvarning kan slå ihop och galoppera just i startögonblicket. Han förvarnar inte om det och kan kännas jättefin för att ögonblicket senare slå ihop. Det var också det som hände på Kalmartravet då han "hoppade" i utgången av sista kurvan.

– Man måste köra honom på ett speciellt sätt och därför får vi lita på turen att vi kommer ut. Löser det sig under vägen borde han ha bra chans. Om jag ska säga någon av hästarna så är Victory Love bästa chansen i omgången, säger Svanstedt.

Vem är näst bästa chansen?

- Om man vet att Il Re Frö (V75-4) är fräsch under lördagen så är han intressant. Problemet är att han är väldigt ömtålig och man vet inte från gång till gång hur han är. Han har känts bra i jobben under veckan och är hur stark som helst så den långa distansen passar bra. Spår fem tror jag inte ska vara några problem och fungerar han tror jag att han kommer att göra ett riktigt bra lopp här.

– Teaser Elegance (V75-7) var kanonbra senast och hade lite krafter kvar. Han har känts fräsch och fin efteråt men jag tycker att han möter några riktigt tuffa hästar här. Jag tror att Simb Chaplin blir svår att slå. Han lär träna riktigt bra hos "Ludde" och normalt tror jag att han är överlägsen.

Något av dina övriga hästar du vill vurma för?

– Voodoo Hornline (V75-1) gör jättebra lopp varje gång och börjar snart vara värd en seger. Han håller sin fina form men från ett dåligt läge blir det svårt att vinna.

– Super G. (V75-2) gick rejält senast efter en paus men det var i ett billigt gäng. Spår tolv över kort distans i V75 känns iskallt men hästen är bra i ordning.

– Princess Amason (V75-5) är behandlad och har stått över jobb. Hon är rätt så mycket tränad och borde normalt sett kunna duga långt i den här typen av stolopp. Men det är ändå ett litet frågetecken för formen och är väl bara en av flera som har chans.