”Kavajerna hänger mest i garderoben”

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Tre derbysegrar de senaste tolv åren.

Robert Bergh vet hur man vinner travsportens blå band.

I år heter hans bidrag Staro Cold Carat.

– Vi har fått kanonförutsättningar men möter några riktiga bovar, säger Robert Bergh till Trav365.

Han är känd för sin fingertoppskänsla när det gäller att ställa i ordning till de riktigt stora loppen. Svenskt Travderby är ett av dem som Robert Bergh har vunnit tre gånger. Han har tränat fram stjärnor som Remington Crown, Hilda Zonett och Tsar d’Inverne till seger i det största loppet för landets fyraåriga hästar. Segrarna har också inneburit att det Bergh har fått tre gula kavajer, något som varje derbyvinnares tränare och kuskar får.

– Kavajerna hänger mest i garderoben. Men jag hade faktiskt på mig en under en veckohelg i London. Jag tänkte att där finns det inget trav och då är det ingen som känner igen kavajen, säger Robert Bergh med ett skratt.

Vad är hemligheten bakom derbyframgångarna?

– Ett lugnt och sansat upplägg för unghästarna. Det är ju så att man kan få tidscykeln att gå fortare på hästarna om man vill. Men jag tycker att det är bättre att de får utvecklas i lugn takt istället.

– Sedan är det väl så att man har lite olika knep att ta till när det drar ihop sig till stora lopp. Det är inga stora saker men ofta börjar man ju upptrappningen inför exempelvis derbyt långt innan det körs. Då planerar man vilka lopp man ska matcha hästarna i och successivt bygga upp dem mot det aktuella storloppet.

Vilken av derbysegrarna minns du bäst?

– Alla tre var stora på sitt vis och gladde mig väldigt mycket. Men när Tsar d’Inverne vann var jag väldigt nervös före loppet. Det var så mycket pådrag runt Peter Forsberg som delägde hästen och och massor av journalister, bland annat från USA. Det kändes väldigt speciellt och så spänd och nervös har jag aldrig varit inför ett lopp.

Hur är känslan inför årets derby med Staro Cold Carat?

– Hästen har varit riktigt bra på slutet och jag ställde in siktet mot derbyt för några månader sedan. Han vann ju V75 utan att vara som bäst och formen har hela tiden trappats upp mot just derbyt. Han har fått bra hårdhet mot tufft motstånd och vann på ett bra sätt i försöket. Han har känts fin efteråt och allt talar för att hästen är på topp i finalen.

– Vi har fått kanonförutsättningar med innerspår då han är snabb ut. Men vi möter några riktiga bovar som håller världsklass. Det är ett oerhört bra derby och realistiskt är väl att tro på en tredje, fjärdeplats. Men allt kan hända och jag är i alla fall mycket nöjd med Staro Cold Carat, säger Robert Bergh.

Michael Carlsson/Minimedia